Пашалић: Одлука Уставног суда БиХ о шумама неутемељена, циљ - отимање имовине Српске

Срна
Пашалић: Одлука Уставног суда БиХ о шумама неутемељена, циљ - отимање имовине Српске

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је одлука Уставног суда БиХ о власништву над шумама потпуно правно неутемељена, чисто политичка чији је крајњи циљ отимање имовине Републике Српске.

“У принципу нас то и не изненађује, чак мислим да је ово за статус Републике Српске добро, то је још један аргумент да напросто ми треба да кренемо својим путем и да се вратимо изворном Дејтону, јер је овај систем апсолутно неодржив. Сваких неколико мјесеци имамо нешто слично и видимо да се ради на слабљењу Републике Српске”, рекао је Пашалић.

Он је навео да је била очекивана одлука Уставног суда БиХ, који је утврдио да поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске нису у складу са Уставом БиХ и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске, те да је то континуитет ранијих одлука ове правосудне институције.

Пашалић је поновио да ће се о одлуци прецизније изјаснити након детаљног образложења, али да и даље стоји при ставу да је то чисто политичка одлука.

“БиХ не може да има имовину над шумама. Да може да је има, онда не би ни Федерација БиХ имала свој закон о шумама, нити би кантони или Дистрикт Брчко доносили своје законе...”, рекао је Пашалић за АТВ, подсјетивши да и ФБиХ и Дистрикт и седам кантона имају свој закон о шумама, те да су шуме својина БиХ, не би законе ни они доносили.

Он је навео да се, према образложењу које је прочитао на веб страници Уставног суда, које је прилично штуро, и слушајући оно што је презентовано на прес конференцији, тумачи да је потребно да паралемнт БиХ донесе закон о шумама па да он дефинише те својинске односе.

“Не знам зашто би праламент БиХ доносио такав закон када је јасно речено у Уставу БиХ да је то надлежност ентитета и по мени је то сасвим сувишно и сматрам да је крајњи циљ слабљење позиција Републике Српске”, истакао је Пашалић.

Он је подсјетио да је иста ситуација била и са законом о пољопривредном земљишту, у којем је оспорен само један члан, Члан 53 који говори да је пољопривредно земљиште својина Срспке.

Пашалић је нагласио да су у Уставу БиХ јасно побројане надлежности БиХ - спољна трговина, монетарна политика, контрола ваздушног саобраћаја...

“Јасно је речено да је све оно што није набројано у надлежности ентитета, а јавна добра, шуме нису набројане. Према томе, потпуно је јасно да су оне у надлежност ентитета и ови закони који су донесени у ентитетима и кантонима то јасно потврђују”, рекао је Пашалић.

Он је навео да је око 52 одсто територије Републике Српске под шумама. “Минимална вриједност је више од 7.100.000.000 КМ, ако не говоримо о дивљачи, ловном туризму... То је само вриједност дрвних асортимената”, рекао је Пашалић.

Он је нагласио да дрвопрерађивачи могу бити мирни јер се апсолутно ништа у суштини неће промијенити, ни када је у питању газдовање шумама, јер то су јавна предузећа која само газдују шумама, које су у валсништву Српске.

“Могу бити мирни и људи из јавних предузећа, али и дрвопрерађивачи и сви пословни субјекти који су на неки начин везани пословно за шуме”, закључио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана