Пашалић-Нађи: Велики потенцијали за проширење сарадње у области пољопривреде

Срна
Foto: Срна

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађи сагласни су да постоји простора за унапређење и проширење сарадње двије земље у области аграра.

Пашалић је изразио задовољство јер је на састанку у Будимпешти са Нађијем договорио да кроз десет дана дође у посјету у Бањалуку, када ће разговарати о конкретним стварима за реализацију.

Постоји шанса за проширењем сарадње, када је ријеч о инвестирању фирми из Мађарске у Републику Српску у области пољопривреде. Мађари су заинтересовани за јагодичасто воће, као што је малина и боровница. То су производи који има недостају, а ми можемо да им понудимо - рекао је Срни Пашалић, који присуствује Међународној конференцији и Сајму "Планет Будапест 2021".

Он је навео да је на састанку разговарано и о евентуалном пласману воћа у Мађарску, те о сарадњи када је ријеч о научно-стручном истраживању у области пољопривреде и размјени знања.

Пашалић је напоменуо да до сада Република Српска није имала велику спољно-трговинску размјену са Мађарском.

Из Републике Српске смо у ту земљу углавном извозили скроб, шећер, производе од парадајза, а из ње увозили пшеницу. Видимо да постоји простор за проширење и инвестирање, те сам министру представио олакшице које имају инвеститори који одлуче да улажу у Српску, као што је позитивна пореска политика, релативно низак порез на доходак, те најјефтинију струју у региону, као и пољопривредно земљиште које није оптерећено пестицидима и на којем се може организовати снажнија органска производња - рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да је "Планет Будапест 2021" највећа средњоевропска манифестација, која је ове године окупила делегације из више од 100 држава.

Централне теме конференције су одржива пољопривреда, водопривреда, енергетика, транспорт, управљање отпадом, климатске промјене, као и друге теме које се тичу одрживог развоја, са циљем да понуде иновативна рјешења за изазове одрживог развоја - рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана