Пашалић, Кошарац и Брковић разговарали о узгоју индустријске конопље

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је на састанку са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем разговарано о узгоју индустријске конопље и да ће бити донесен правилник који ће верификовати надлежно министарство на нивоу БиХ да би се омогућила њена производња.

Пашалић је навео да је разговарано и о сортној листи БиХ гдје постоје одређени проблеми, јер су донесена два правилника без консултација са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те да је договорено како да се ти проблеми превазиђу.

На састанку са Кошарцем и представником фдедералног министарства пољопривреде, рекао је Пашалић, разговарано је и о најактуелнијим темама и потреби да се донесу неки нови закони као што су закони о вину, пољопривреди, ветеринарству, органској производњи.

"Говори се о проблемима са прекомјерним увозом и имамо проблем да нашим партнерима, Европском комисијом, земљама Цефте и другима, да имамо поремећаје на тржишту и да треба успоставити одређене протоколе које ће реализовати ентитети", навео је Пашалић.

Послије састанка, Пашалић је рекао да је у Српској учињено све да би се олакшало пољопривредним произвођачима, те оцијенио да је ресорно Министарство коректно приступило проблемима које је изазвала пандемија и подсјетио на низ мјера донесених у марту и 9.000 обезбијеђених сјетвених пакета за поврће и додатне количине регресираног горива.

"Чинили смо све да што више хране произведено у 2020. години и у томе смо успјели", истакао је Пашалић.

Он је додао да је мимо аграрног буџета од 75 милиона КМ издвојено додатних десет милиона и да је откупљено 10.000 утовљених свиња и 5.000 јунади у два наврата, одвојена два милиона за откуп поврћа и откупљено 17.000 тона поврћа.

Пашалић је истакао и да је, према показатељима Спољнотрговинске коморе, БиХ више извозила него што је увозила у прошлој години.

Помоћник федералног министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Нијаз Брковић рекао је да је разговарано и о формирању Ипард (инструмент претприступне помоћи за рурални развој у БиХ) на чему ради радна група, те да је потребна за повлачење средстава из ЕУ.

Он је додао да је Влада Федерације БиХ урадила много у доба пандемије, да су постигли споразуме са општинама и да је мимо тога издвојено још 10 милиона КМ, те да су успјели задржати буџет од 87 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана