Пашалић: Имаћемо довољно хране

Срна
Foto: Архива

НОВИ САД - Република Српска ће имати довољно хране за потребе свог становништва у случају глобалних тржишних поремећаја, а увијек може да се ослони и на Србију, изјавио је данас Срни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Пашалић је рекао и да се Српска увијек може ослонити на Србију која производи више хране него што су њене потребе.

"Генерално, по мом мишљењу, хране ће имати и Европа, јер је производи више него што јој треба", рекао је Пашалић Срни пред почетак научног скупа у Новом Саду под називом "Одрживи и приступачни протеини у сточној храни: изазови и могућности" на којем је био почасни гост.

Он је навео да у предстојећој жетви очекује добар просјечан принос пшенице, у просјеку пет тона по хектару, што сматра да је добро.

Пашалић је напоменуо да је пшеницом у Српској јесенас засијано нешто више од 42.000 хектара

"Принос ће зависити од тога да ли су или не ратари примијенили све потребне агротехничке мјере на парцелама засијаним пшеницом", рекао је Пашалић.

Он је објаснио да поједини ратари у Српској нису два пута прихрањивали пшеницу због високих цијена азотних ђубрива и код њих ће принос сигурно бити мањи.

"Међутим, имамо великих обрадивих површина, гдје су ратари примијенили пуну агротехнику, па ће принос пшенице бити већи и ићи ће од шест и до осам тона. Пред нама је још мјесец дана до жетве и видјећемо, и како ће нас и вријеме послужити", рекао је Пашалић и додао да ни у другим секторима пољопривредне производње није било већих поремећаја.

Он је истакао велики значај нових технологија за развој пољопривреде, наводећи да у Српској имаују посебне мјере којима се финансирају такви пројекти, те додао да се већ набављају дронови ради заштите пољопривредне производње у Лијевче пољу код Градишке.

"Осим тога, сваког пољопривредника који набави нову механизацију, или савлада нову технологију, суфинансирамо као Влада и до 30 одсто", рекао је Пашалић и оцијенио да наука мора бити примјењива у пракси и кад је ријеч о пољопривреди.

Научни скуп одржава се у Конгресном центру "Мастер" Новосадског сајма у оквиру Међународног пољопривредног сајма, који је у току.

Међународни пољопривредни сајам окупио је више од 1.100 учесника из Србије, као и двадесетак земаља Европе и свијета.

Понуду на штанду Привредне коморе Републике Српске директно представља 11 предузећа и компанија из Српске, док се њих више од 20 представља посредством каталога.

Сајам траје до 27. маја, а одржава се на свом расположивом отвореном и затвореном простору Новосадског сајма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана