Парох копарски: Алтернативна локација за градњу храма у Копру неприхватљива

Срна
Парох копарски: Алтернативна локација за градњу храма у Копру неприхватљива

КОПАР - Парох копарски јереј Дејан Мандић изјавио је да је за Митрополију загребачко-љубљанску неприхватљива алтернативна локација за изградњу храма коју су понудиле власти словеначког града Копар.

- Градоначелник Копра (Алеш Бржан) и даље остаје при свом ставу и нуди нам нову локацију за храм. Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије му је послао допис да није сагласан са тим и да жели да нам градоначелник помогне да што скорије кренемо у изградњу. Чекамо његов одговор већ мјесец да бисмо видјели какве кораке можемо даље да предузмемо - истакао је Мандић.

Он је појаснио да је градоначелник Копра у образложењу навео да им садашња локација на којој је планирана изградња храма није примјерена јер ће ту у наредних четрдесетак година бити пут.

- Његов аргумент је да би нама сметао тај пут. Алтернативна локација је забачена и, такође, се налази на путу тако да то што је он представио нема никаквог смисла. Ми нисмо сагласни са другом локацијом, будући да је митрополит на садашњој локацији осветио земљиште за изградњу храма. Припремили смо и сву документацију, али, нажалост, све је заустављено код прибављања сагласности градоначелника - каже Мандић.

Представници Српске православне цркве  су са претходном власти у Копру постигли договор и на основу тога купили једну од предложених локација, али је проблем настао након избора новог градоначелника.
Копарска парохија дјелује 40 година, а посљедњих година користи просторије изнајмљене од Римокатоличке цркве.

Прије двије године Младен Милановић из Мркоњић Града је прихватио идеју свештенства и купио земљиште за градњу православног храма у Копру - првог послије Другог свјетског рата у Словенији и другог који би постојао у тој држави.

Православни храмови у Словенији били су у Љубљани, Марибору и Цељу, а два од њих су срушена у Другом свјетском рату по наређењу вође нацистичке Њемачке Адолфа Хитлера и од тада није било могућности за изградњу храма.

Процјењује се да у Словенији живи до 200.000 православних вјерника, али тачан број није познат, док на приморју живи око 1.200 породица, које гравитирају Копарској парохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана