Пароди: Незапосленост смањена, порески приходи порасли

Срна
Пароди: Незапосленост смањена, порески приходи порасли

Бањалука - Стални представник Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Франциско Пароди оцијенио је да су реформе у БиХ дале резултате, да је смањена незапосленост и прикупљено више прихода од пореза, док није било повећања јавних трошкова.

“Ликвидност свих нивоа власти у БиХ је на рекордном нивоу. Сви нивои власти желе тај новац искористити. Изазов пред њима сада је како тај новац искористити паметно”, рекао је Пароди.

Говорећи о свом мандату у БиХ који је при крају, Пароди је истакао да је то било интензивно, али и продуктивно вријеме.

“Успјели смо остварити много. Имали смо добар однос са властима у БиХ. Један од успјеха био је договор о програму с ММФ-ом. Тијесно смо сарађивали и започели много реформи, посебно у банкарском сектору, што сматрам великим успјехом. Остварили смо реформе и у пореском систему. Ту могу убројати и реформу фискалног система, јер смо буџете успјели одржати стабилним”, рекао је Пароди за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, реформе су у највећој мјери реализоване у склопу Реформске агенде ЕУ.

“Реформе на којима смо заједно радили отвориле су простор за инвестирање. Много оствареног је испод површине и јавност то теже види. Све те реформе захтијевале су много посла”, нагласио је Пароди.

Он је истакао да увијек прво покушавају да слушају домаће представнике власти, а потом да формулишу консензус како се кретати напријед.

“Људи у БиХ често мисле да ММФ намеће ствари. У ствари, ми покушавамо да отворимо простор за консензус и да схватимо шта власти желе да раде. А власти у БиХ на крају одлучују шта желе. Међутим, у овој земљи политика је заиста токсична. Договорене мјере тешко је формулисати у конкретне акције. Аранжмани које ММФ нуди нису дизајнирани за такво окружење и политика је превладала”, каже Пароди.

Он је рекао је оптерећење на рад превисоко и да га је неопходно смањити, те да је суштина како ће то утицати на јавну потрошњу, односно да она не буде превелика.

“Пореска политика мора бити поједностављена, она је сада прекомпликована. Такође, интеракција са пореском службом мора бити једноставнија. Треба модернизовати начин прикупљања пореза, уклонити сувишну бирократију, парафискалне намете и побољшати учешће радне снаге”, нагласио је Пароди.

Он је додао да ММФ ради и на укључивању више жена у тржиште рада, упозоривши да је у БиХ је тај ниво најнижи у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана