Парламентарцима милиони за путовања без резултата

Ведрана Кулага
Парламентарцима милиони за путовања без резултата

Сарајево - Француска, Њемачка, САД, Аустрија и Уганда само су неке од дестинација које су у актуелном четвородишњем мандату обишли парламентарци БиХ док су присуствовали скуповима и семинарима са којих, осим рачуна за потрошени новац, грађанима нису донијели много другог.

Службе Парламента БиХ забиљежиле су у актуелном мандату, као и ранијих, на стотине службених путовања парламентараца, за шта се годишње у просјеку трошило око пола милиона КМ.

Да се путовања морају рационализовати упозорила је недавно и Комисија за спољну и трговинску политику Дома народа кроз закључак којим је сугерисано да се рационализују путовања парламентараца и ускладе са платформом спољнотрговинског дјеловања БиХ и приоритет да међународним активностима у вези са европским интеграцијама.

Актуелни парламентарци обишли су многе земље, а чланови Делегације Парламента у Парламенту Интерпарламентарне уније Драго Калабић, Мато Фрањичевић и Нермина Ћемаловић у петак је требало да се врате из Женеве. Поводом одласка одржано је засједање чији је централни догађај био дебата о остваривању равноправности полова и заустављању насиља над женама. У иностранству су били и Божо Љубић и Милорад Живковић, и то у Варшави, на семинару који организује NATO.

Само у овом мандату, појединачно или као чланови појединих делегација Парламента БиХ, посланици и делегати учествовали су на семинару у Марсељу, гдје су разговарали о безбједносним изазовима у земљама Средњег истока и сјеверне Африке послије "арапског прољећа" и посјетили клинику у Кампали у Уганди и видјели како се лијече обољели од AIDS-а.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана