Парламент неће засједати већ тражи информацију о набавци вакцина, састанак са "Фајзером" одгођен

ГС
Парламент неће засједати већ тражи информацију о набавци вакцина, састанак са "Фајзером" одгођен

САРАЈЕВО - Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ која је била заказана за сутра отказана је.

Из Парламента је саопштено да се сједница отказује с обзиром на то да су на јучерашњој сједници Представничког дома усвојени закључци којима је отклоњена потреба да се хитна сједница одржава.
- Представнички дом задужује Агенцију за јавне набавке БиХ и Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ да у року од седам дана доставе информацију о неопходним условима, препрекама и свим расположивим солуцијама за хитну набавку вакцина против вируса корона, која ће бити разматрана на првој редовној сједници Представничког дома - наводи се у првом закључку који је усвојен.
Даље се наводи у закључку да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ задужује предсједавајућу Представничког дома да откаже 11. хитну сједницу Представничког дома, заказану за суботу, 27. фебруара с једном тачком дневног реда- Информација Агенције за јавне набавке БиХ и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ о неопходним условима, препрекама и свим расположивим солуцијама за хитну набавку вакцина.

Представници институција БиХ, механизма "Ковакс" и компаније "Фајзер" данас су требали да одрже састанак на којем ће властима у БиХ бити презентовани захтјеви "Фајзера", односно услови које БиХ треба да испуни како би стигла прва пошиљка од 23.400 доза вакцине,  али је он отказан

- Састанак представника и највиших званичника власти у БиХ одгођен је за уторак- потврдио је  "Независним"  предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Теглетија.

"Ковакс" је прије неколико дана обавијестио БиХ да нису испуњени сви услови јер према  "Фајзеровој" дубинској анализи БиХ није извршила све обавезе које се тичу споразума о надокнади штете и одговорности јер се сматра да постоје правни или финансијски ризици у вези с могућим обештећењима који могу настати.

У компанији "Фајзер" за портал Кликс су појаснили да, да би вакцине биле испоручене, земље морају имати документацију о националном регулаторном одобрењу вакцина, које је издала надлежна национална регулаторна агенција или доказ о признавању или ослањању на другу врсту регулаторног одобрења, попут Свјетске здравствене организације (СЗО) те увозну дозволу и потписане споразуме о одштети и одговорности.

Другим ријечима надлежна институција у БиХ - Агенција за лијекове није одобрила "Фајзер" нити постоји документ којим се ослања на одобрење вакцине у СЗО и слично.

БиХ је потписала уговор са Коваксом у септембру 2020. године за набавку 153.600 доза "АстраЗенеке" и 23.000 доза "Фајзера", а за ту намјену је платила више од 10,5 милиона долара,

На јучерашњем  састанку чланова Предсједништва БиХ са премијерима Републике Српске и ФБиХ Радован Вишковићем и Фадилом Новалићем, те предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом у Сарајеву договорено је да се разматра могућност набавке вакцина и мимо "Ковакс" програма.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је након састанка да ће БиХ тужити "Ковакс" ако овај међународни механизам пробије рок за испоруку вакцина БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана