Папир и намјештај имају купце на КиМ упркос царинама

Милијана Латиновић
Папир и намјештај имају купце на КиМ упркос царинама

БАЊАЛУКА - БиХ је за 11 мјесеци прошле године на територију самопроглашеног Косова пласирала робу вриједну свега 12,85 милиона марака, а међу домаћим производима који су упркос високим наметима завршили на тамошњем тржишту предњачили су папир и намјештај.

Приштинске власти су почетком новембра 2018. године повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра те године донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, од јануара до краја новембра прошле године на косовском тржишту је завршило 2,24 милиона килограма робе из БиХ. Осим папира, производа од папира, те намјештаја и постељине који су на врху листе водећих тарифа у спољнотрговинској размјени БиХ и Косова, домаће компаније су на тамошње тржиште извозиле и обућу, одјећу, фармацеутске производе те производе од воћа и поврћа. На листи извезених производа били су и нуклеарни реактори, котлови, машине и механички уређаји.

У Спољнотрговинској комори БиХ наводе да је за 11 мјесеци прошле године на домаће тржиште са Косова стигло 6,38 милиона килограма разне робе, укупне вриједности 11,89 милиона марака.

Према њиховим подацима БиХ је од јануара до краја новембра прошле године са Косова увезла највише производа од гвожђа и челика, затим алкохола и сирћа, те сирове крупне и ситне коже са длаком и без  длаке.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да домаћа привреда дуже од годину дана испашта због политичког питања између Србије и Косова.

- Извоз на тржиште самопроглашеног Косова у прошлој години свео се на свега седам одсто извоза који смо имали прије увођења такси од 100 одсто. Са друге стране увоз робе са тамошњег тржишта остао је на готово истом нивоу - истакао је Васић.

Додао је да је у овом случају привреда колатерална штета политичких препуцавања.

- Иако није логично да било ко извози производе тамо и плаћа тако високу цијену, видимо да извоза има. Очигледно су поједини привредници доскочили том проблему и сигурно је ријеч о домаћим производима који немају конкуренцију и чији пласман на Косово може поднијети тако високе намете - рекао је Васић.

Прије два дана поједини албански медији објавили су документ који је потписан у Берлину о успостављању авио-линије Београд - Приштина, према коме се наводно Косово обавезује на укидање такси према Србији, међутим још нема званичне информације да ли ће и када таксе бити укинуте.

Мјесечни пласман

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, вриједност мјесечног извоза робе на Косово је око 1,3 милиона марака, што је за десет милиона мање у односу на период прије увођења такси. Додају да су због ових намета највише изгубили металски сектор и агроиндустрија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана