Пандуревић: Уставни Суд БиХ ушао у политику

Срна
Пандуревић: Уставни Суд БиХ ушао у политику

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ давно је изашао из сфере права и ушао у политику, доносећи потпуно антиуставне одлуке, а потврда тога јесте и одлука да укине одредбе Декларације Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности, сматра члан Главног одбора СДС-а Александра Пандуревић.

"Уставни суд БиХ укинуо је и закључке о информацији о преношењу надлежности чиме је изашао из својих надлежности, почевши се бавити актима који немају снагу закона. У суштини, увели су забрану слободе мишљења и креирања политичких циљева", рекла је Пандуревићева.

Она је навела да ће СДС увијек бранити право институција Републике Српске да артикулишу политичке ставове и циљеве.

"Ово је други преседан у којем Уставни суд БиХ одлучује о актима који нису општи, односно устав ентитета или закон, а у идентичним случајевима по апелацијама из Српске проглашавао се ненадлежним", рекла је Пандуревићева.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. маја, да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези са доношењем оспорених одредби Декларације и Закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана