Пандемија подигла рејтинг БиХ

Дарко Момић
Пандемија подигла рејтинг БиХ

БАЊАЛУКА - БиХ је током прошле године постигла напредак и више се не убраја у земље са високим ризиком за пословање, већ је на нивоу земље са средње високим ризиком, наводи се у извјештају за 2020. годину компаније “АОН”, водеће агенције у свијету у области процјене глобалног ризика за пословање компанија и осигуравајућих кућа.

Упркос поменутом напретку, у извјештају се наводи да БиХ и даље спада у једну од земаља са највишим политичким ризиком за пословање у источној Европи. Када је ријеч о ризику од тероризма и политичког насиља, АОН је БиХ дао оцјену “умјерени ризик са свим опасностима”.

- Током протеклих 12 мјесеци није није забиљежен ниједан терористички напад или неуспјела сплетка. Позиви на сецесију опали су 2020. године, а забиљежено је свеукупно политичко побољшање. Иако корупција и даље представља ризик за предузећа, напоре на њеном смањењу подржава континуирани пут земље ка приступању ЕУ - наводи се у извјештају.

Поред тога, прецизира се да је пословно окружење и даље рестриктивно, те да земља и даље има средње висок ризик од мијешања владе у економију, слабу заштиту имовинских права и лошу инфраструктуру.

- Упркос релативно здравом односу дуга према БДП-у, влада се суочава са потешкоћама у прикупљању капитала и коришћењу помоћи коју добија што повећава свеукупни економски ризик. Ризик од државних неплаћања је средњи, а способност власти да пружи подстицај порасла је након што је одобрена хитна подршка у износу од 360 милиона долара за ублажавање негативних економских посљедица “ковида 19”. Средњорочно и дугорочно, интензитет државне потрошње могао би бити ограничен износом јавног дуга и доспјелим обавезама које се односе на сервисирање јавног дуга - наводи се у извјештају.

Бивши министар унутрашњих послова РС и потпредсједник ДНС-а Радислав Јовичић каже да једини разлог због кога је побољшан рејтинг БиХ по питању политичког ризика за пословање представља то што је усљед епидемије вируса корона био знатно смањен обим пословања.

- Не бих рекао да су власти заслужне за ту оцјену, нити ту оцјену сматрам реалном, али се слажем са оцјеном да је у БиХ низак степен ризика од тероризма, односно од терористичког напада. То је разумљиво зато што је циљ и обиљежје тероризма да шири страх и привлачи пажњу, а много већу пажњу ће привући ако терористички напад изврше у некој западној земљи, него у земљи као што је БиХ - објашњава Јовичић за “Глас Српске”, додајући да то не значи да у БиХ нема ризика од тероризма, поготово када се у обзир узму повратници са страних ратишта.

Посланик Уједињене Српске у НСРС и члан скупштинског Одбора за безбједност Костадин Васић каже да је БиХ земља са високим ризиком по свим параметрима.

- Не знам како било ко може дати оцјену да је БиХ земља средњег политичког ризика за пословање када у БиХ постоји особа која може по свом нахођењу да намеће законе. Валентин Инцко је у петак наметањем закона о забрани негирања геноцида послао сјајну поруку инвеститорима, јер ће се они који су евентуално имали намјеру да овдје инвестирају окренути и побјећи главом без обзира када виде да правна сигурност не постоји - каже Васић.

Девизни трансфери

У извјештају АОН-а наводи се и да је порастао ризик девизних трансфера са средњег на средње висок.

- Пораст степена ризика за девизне трансфере резултат је тога што централна банка очекује продубљивање спољнотрговинског дефицита - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана