Пандемија неће спријечити спајање обала

Маријана Миљић Бјеловук
Пандемија неће спријечити спајање обала

БАЊАЛУКА - На градњу моста преко ријеке Саве код Градишке није утицала ни пандемија вируса корона, како са стране Српске, тако и Хрватске, а на градилиште је стигла и челична конструкција моста.

У “Аутопутевима РС” истичу да реализација великих инфраструктурних пројеката у РС није стала.

- Извођачи радова имали су одређених потешкоћа, јер је испорука материјала на градилиштима, посебно из иностранства, била отежана, како због транспорта у измијењеном режиму саобраћаја, тако и због ограничења приликом преласка границе, а била је обустављена и производња и испорука каменог материјала из каменолома.  Редован процес рада донекле су успоравале и мјере заштите, као и логистика и организација посла у ванредним околностима - навели су у “Аутопутевима”. 

На градилишту моста преко ријеке Саве код Градишке било је живо и током протеклих мјесеци, а извођач радова, који чине конзорцијум фирми “Интеграл инжењеринг” Лакташи, те “Ђуро Ђаковић Монтажа” Славонски Брод и “Загреб Монтажа” Загреб, није обустављао рад.

- Ових дана на страни РС интензивно се ради на градњи моста на Сави. Армиранобетонски објекти, пропуст и потпутњак на одбрамбеном насипу су готово завршени, као и насип на дионици аутопута од завршене дионице аутопута Градишка - Бањалука до одбрамбеног насипа уз ријеку Саву - истакли су у “Аутопутевима”.

Заједно са хрватским подизвођачем, односно фирмом “ГК Група” из Вараждина, чији су људи цијело вријеме од када су затворене границе остали на тој страни ријеке Саве, завршени су шљунчани шипови за стуб “С3” моста.

- Крајем априла почела је испорука сегмената челичне конструкције моста, за шта је припремљен и одговарајући плато на градилишту. Испорука је настављена и током маја - наводе у “Аутопутевима”.

На хрватској страни завршени су припремни радови, али и скидање хумуса и израда приступног пута, те постављање челичних талпи за стуб “С2”, а у току су и геотехнички радови.

- Такође, надзор над радовима одвија се несметано, упркос ограничењима у погледу преласка границе - додали су у “Аутопутевима”. 

Процијењена вриједност градње моста на ријеци Сави износи 19,54 милиона евра, а за овај пројекат одобрен је и грант Европске комисије путем Инвестиционог оквира за западни Балкан (WBIF) у износу од 6,8 милиона евра. 

Изградња моста преко Саве почела је у октобру прошле године, а рок за завршетак овог пројекта је 30 мјесеци.

Коридор 5Ц

Предузеће “Аутопутеви РС” настављају и реализацију других пројекта, а један од њих је и наставак градње коридора 5Ц, и то на правцу од петље Руданка/Костајница ка југу, односно граници са ФБиХ.

- За овај пројекат већ је обезбијеђен и кредит Европске банке за обнову и развој, те је расписан и електронски тендер за доставу претквалификационе документације, који је затворен 18. маја. На тај јавни позив пристигло је 10 пријава. Сви понуђачи који буду задовољили претквалификационе критеријуме биће позвани да доставе своје понуде. Потписивање уговора са извођачем за овај пројекат очекује се у трећем кварталу ове године - наводе у “Аутопутевима”.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана