Палмер: Оплеменити институције да би били испуњени услови за чланство у ЕУ

Срна
Палмер: Оплеменити институције да би били испуњени услови за чланство у ЕУ

САРАЈЕВО - Замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер изјавио је да институције БиХ треба оплеменити да би се омогућило да систем функционише тако да земља испуни услове за чланство у ЕУ.

Током вебинара, којег је организовао “Балкан инсајдер”, Палмер је истакао да је 1995. година била преломна за Балкан, напомињући да је од 1993. године и лично учесник у различитим процесима које су тада почеле.

Он је навео да су “годишњице које се обиљежавају битне за регион, посебно за земље које су помогле да се донесе мир у БиХ”.

“То нас истовремено подсјећа да наш посао није завршен и да је остало још много посла, посебно у БиХ да обезбиједимо да је систем функционалан и институције успостављене Дејтонским мировним споразумом пружају ону врсту услуга за коју су биле и намијењене, те да политички оквир омогући да БиХ напредује на свом европском путу”, рекао је Палмер.

Према његовим ријечима, људи у БиХ имају апсирацију за европску будућност и идентитет и желе мир, просперитет, предвидљивост.

“Дејтон је помогао да се створи та прилика, али је сигурно да је неопходно даље јачање институција БиХ и оплемењивање како би земља испунила услове чланства у ЕУ”, сматра Палмер.

У том смислу, навео је он, могу рачунати на САД, ЕУ и Европску комисију као “јаке и предане партнере”.

Специјални амерички представник за Балкан поздравио је постигнути споразум који је омогућио грађанима Мостара да први пут након 12 године гласају на изборима, што “представља значајан корак напријед за БиХ”.

Кад је ријеч о преговорима Србије и самопроглашеног Космета, Палмер је навео да САД подржавају процес предвођен ЕУ који би требало да доведе до свеобухватне нормализације односа између Београда и Приштине што би “у идеалном случају у сржи имало међусобно признање”.

“Говорити о размјени територија и неком другом потенцијалном аспекту споразума представљало би одвраћање пажње од суштинског циља да Београд и Приштина раде на стварању пута ка нормализацији. Ми тај процес подржавамо”, рекао је Палмер.

Говорећи о изборима у Србији, Палмер је рекао да они нису јавности те земље понудили велики избор, напомињући да су САД од опозиције тражиле да у њима учествује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана