Палмер: Измјене изборног система донијети бар шест мјесеци прије избора

Срна
Foto: Н1

САРАЈЕВО- Виши званичник Министарства спољних послова САД задужен за изборну реформу у БиХ Метју Палмер изјавио је да је веома важно да избори у БиХ буду одржани на јесен, како је и планирано, а да измјене у изборном систему морају бити донесене минимално шест мјесеци прије избора.

Послије састанка са члановима оба колегијума Парламентарне скупштине БиХ, Палмер је рекао да је неопходно обезбиједити интегритет изборног процеса и да је битно да се сваки глас чује и да буде пребројан.

Палмер је истакао да је за јачање институционалног оквира БиХ изборна реформа кључна, а да су функционалне институције најважније да би БиХ изашла из тренутне политичке кризе.

Он је рекао да је за све грађане БиХ важно да имају прилику да се у равноправној утакмици кандидују за позиције на различитим нивоима.

"Ово у потпуности подржава перспективу БиХ у вези са ЕУ и потпуно је у складу са оквиром Дејтонског мировног споразума, а то је да БиХ чине три конститутивна народа, два ентитета и Брчко дистрикт", нагласио је Палмер.

Он сматра важним да институције Федерације БиХ буду јаке и функционалне, односно да "ФБиХ буде у равнотежи са Републиком Српском".

Палмер је рекао да ће са свим актерима који учествују у изборном процесу заједно са директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст радити као партнери да би се дошло до споразума.

Ајхорстова је рекла да су ЕУ и САД присутне да подрже разговоре у БиХ који би ишли у правцу изналажења рјешења и сагласности у смислу измјене Устава и изборног законодавства те измјена свих дискриминаторних одредби које су садржане у изборном закону.

Она је у обраћању новинарима поновила да је непходно измијенити и одредбе које ће унприједити интегритет укупног изборног процеса уз усклађивање са свим европским и међународним стандардима који грађани ове земље заслужују.

Указала је да је кључан тренутак који треба искористити на прави начин, наглашавајући да вријеме не иде у прилог.

Она је захвалила члановима Колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ за корисну дискусију, истичући да је то је био добар увод технички дио радова који предстоји у наредним данима.

Ајхорстова је нагласила и да ЕУ, као и све њене земље чланице позивају на безусловни повратак који ће омогућити функционисање институција на нивоу БиХ, напоменувши како је повјерење у изборни процес и рад институција озбиљно нарушен због одређених кредибилних навода о изборним преварама.

"Грађани желе да имају институције у које могу вјеровати. Тиме би се направио један кредибилан искорак на европском путу и приближавању ЕУ и уједно је то порука коју смо пренијели члановима заједничког Колегијума да се окупе и заједнички раде у том правцу", закључила је Ајхорстова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана