Палмер и Ајхорстова затражили анализу текста измјена изборног закона

Срна
Палмер и Ајхорстова затражили анализу текста измјена изборног закона

САРАЈЕВО - Директор за западни Балкан при Европској служби за сполјне послове (ЕЕАС) Ангелина Ајхорст и специјални изасланик САД за изборну реформу Метју Палмер затражили су да се прије наставка разговора о измјенама изборног законодавства, који је заказан за сутра у Неуму, анализира предложени текст измјена који је достављен и члановима Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства Парламентарне скупштине БиХ.

У саопштењу Парламентарне скупштине БиХ наводи се да су у данашњем разговору Ајхорстове и Палмера са члановима Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства учествовали и шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Сатлер и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек.

Предложени текст измјена који је достављен члановима Радне групе представља, како је данас речено, документ у којем су представници међународних институција настојали да на једном мјесту обједине све изнесене идеје.

У њиховим обраћањима истакнуто је да је циљ јачање интегритета изборног процеса које би допринијело приближавању БиХ европским демократским стандардима и евроинтеграцијама.

Констатовано је да је повјерење јавности у изборни процес ослабило и да је неопходно да се он учини правичним, транспарентним и одговорним, као и да се изброји сваки глас бирача.

Вријеме је, речено је данас, да се утврди пакет измјена који би благовремено био представљен грађанима, а примјењивао би се и на изборима у октобру и у наредном периоду.

Чланови Радне групе за измјене изборног законодавства Парламентарне скупштине БиХ изнијели су прве реакције на понуђени приједлог законских измјена, а остављен је простор да се конкретније примједбе и сугестије изнесу током наставка разговора.

Изражено је и опредјељење да Радна група по потреби интензивира рад како би посао измјена изборног законодавства био окочан на вријеме и прије расписивања општих избора. 
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана