Пале цијене нафте због пандемије корона вируса

Танјуг
Пале цијене нафте због пандемије корона вируса

ЛОНДОН - Цијене нафте на светским тржиштима данас су благо пале због информација о рекордном дневном порасту случајева корона вируса у свијету, уз велики скок у САД преко викенда, док трговци за даља упутства чекају састанак групе произвођача нафте ОПЕК+ ове недјеље.

Цијена барела сирове нафте на лондонском тржишту током преподнева пала је за 53 цента, на 42,71 долар. На америчком тржишту цијена барела нафте била је мања за 64 цента и износила је 39,91 долар.

У фокусу тржишта су вијести о новим случајевима заразе корона вирусом у свијету, након што је Светска здравствена организација (СЗО) у недјељу објавила да је у посљедња 24 сата у свијету забиљежено 230.370 случајева, што је рекордан дневни пораст од почетка пандемије, пише СееБиз.

Тржиште посебно реагује и на ситуацију у САД због снажног раста броја новозаражених, након што је Флорида у недјељу забиљежила највећи дневни пораст броја новозаражених за више од 15.000.

У фокусу трговаца је и овонедељни састанак ОПЕК-овог заједничког одбора за мониторинг, који би требало да буде одржан у уторак и сриједу како би препоручио нови ниво смањења производње.

Очекује се да ће ОПЕК и његови савезници, укључујући Русију, ублажити резове производње на 7,7 милиона барела дневно с обзиром на то да се глобална нафтна потражња опоравила.

ОПЕК+ смањио је производњу за рекордних 9,7 милиона барела дневно на рок од три мјесеца, почевши од маја.

Од вијести важних за глобална тржишта издваја се и она из Либије, која је у недјељу поновно зауставила сав извоз нафте због више силе, након обновљене блокаде источних снага, и то само два дана након што је по први пут извезла нафту у задњих шест мјесеци.

Притисак на цијене нафте изазивају и растуће напетости између САД и Кине у вези са пандемијом корона вируса и осталих питања, посебно након што је Кина је данас најавила санкције америчким званичницима као одговор на санкције које је Вашингтон наметнуо високим кинеским званичницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана