Пала Влада Кантона Сарајево

Срна
Пала Влада Кантона Сарајево

САРАЈЕВО - Осамнаест посланика Скупштине Кантона Сарајево данас је изгласало неповјерење Влади коју је предводио премијер Един Форто (Наша странка).

За смјену је гласало 18 посланика нове скупштинске већине коју предводи СДА, уз СББ, ДФ и БОСС. Против је гласало 15 посланика (два посланика била одсутна). Нова власт ће имати тијесну већину од 18 руку, док опозиција (Наша странка, Народ и правда, СДП, НБЛ и три самостална посланика) имају 17 руку.

Актуелни премијер и министри имају сада рок од седам дана да поднесу оставке.

Нови премијер Кантона Сарајево требало би да буде Марио Ненадић, бивши министар правде у Кантону Сарајево, као заједнички кандидат СДА, СББ-а и ДФ-а. Нова већина је обећала убрзо саопштити имена будућих министара, а очекује се да ће током фебруара бити именована нова Влада КС, пише портал "Клиџ.ба".

Мирза Челик (СДА), који је на једној од сједница коју је одржала нова већина предвођена СДА изабран у руководство Скупштине КС, требао би у наредном периоду бити изабран за предсједавајућег тог законодавног тијела.

Челик је поручио да ће нови састав Владе Кантона Сарајево наставити реализацију пројеката за које сматрају да су добри, а који су раније започети.

Смјена је услиједила након што је ових 18 посланика поднијело захтјев за изгласавање неповјерења Влади Кантона Сарајево након чега је услиједила криза у Кантону Сарајево, јер сједница није заказана у термину када су хтјели па због тога није усвојен ни буџет за 2020. годину, већ је након перипетија донесена одлука о привременом финансирању.

Очекује се да нова већина у Скупштини на првој редовној сједници након именовања министара на дневни ред стави изгласавање буџета за 2020. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана