Пахор: Ако Србија стане на другу страну, будућност Српске у БиХ може добити другачији замах

Анадолија
Пахор: Ако Србија стане на другу страну, будућност Српске у БиХ може добити другачији замах

АНКАРА – Дугорочно гледано, једини начин рјешавања проблема на западном Балкану је убрзање процеса чланства земаља у Европску унију.

Ако Србија одлучи стати на другу страну, будућност Републике Српске у БиХ може добити другачији замах, поручио је у интервјуу за Анадолију предсједник Словеније Борут Пахор.

Пахор је одговарао на питања о дешавањима на Западном Балкану, као и о руско-украјинском рату.

Подсјећајући како је и Балкан патио од сличних сукоба, Пахор је рекао да већ дуже вријеме покушава скренути пажњу својих колега у НАТО и ЕУ на догађања на Западном Балкану.

-Неке земље су под директним притиском Русије - упозорио је Пахор.

Истичући такође да је Србија под великим притиском да спроведе санкције западног блока и ЕУ, Пахор је подсјетио да се процес чланства Србије у ЕУ наставља и заложио се за убрзање процеса приступања земаља западног Балкана Европској унији.

Пахор је рекао да придаје важност чланству у ЕУ „како би се показало на чијој су страни све земље, укључујући и Србију“.

-Ако Србија одлучи стати на другу страну, будућност Републике Српске у БиХ може добити другачији замах - упозорио је Пахор.

Подвукао је како жели видјети све земље Западног Балкана у ЕУ што је прије могуће, те поновио да је једино рјешење убрзати процес чланства у ЕУ.

-Мислим да би ЕУ требала учинити више. Сличан процес видимо и у односима Косова и Србије, као и у напетости између појединих етничких група у БиХ, гдје се са зебњом очекују избори – истакао је Пахор.

Устврдио је да би требало бити сличног убрзања и уласку БиХ у НАТО.

-Желим да БиХ постане сљедећа чланица НАТО-а. Њено чланство у НАТО важно је за промјену кретања на западном Балкану – истакао је Пахор.

Напомињући да ради и на томе да БиХ до краја године добије статус кандидата за чланство у ЕУ, Пахор је истакао важност почетка преговора Сјеверне Македоније и Албаније за западни Балкан.

Рекао је да на западном Балкану има исто толико прилика колико и проблема.

-Регија ће отићи или на једну или на другу страну. У овом тренутку акције НАТО су од велике важности. Ако настави чекати, западни Балкан ће бити још више изложен Русији и могло би доћи до проблема - рекао је словеначки предсједник.

Дотакао се и напетости на релацији Београд - Приштина.

-Подржавам дијалог између Косова и Србије од самог почетка. То је тешко питање, али тренутно постоји велики проблем повјерења међу странама. У контакту сам с обје стране и видим колико је тешко с тим неповјерењем. Недавно смо свједочили догађају за који се бојимо да ће још више порасти. Ако нема снажног дијалога, увијек постоји ризик да дође до таквих догађаја који могу повећати напетости. Тренутно нема снажног дијалога. Настојим охрабрити стране да дају све од себе јер је мировни споразум између Београда и Приштине важан не само за мир и стабилност двију земаља него и за цијелу регију -  рекао је Пахор.

Говорећи о рату у Украјини, Пахор је рекао како га „весели дух заједништва које је Запад показао наспрам овог рата“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана