Пад акција "Рио Тинто" након одлуке владе Србије

Срна
Пад акција "Рио Тинто" након одлуке владе Србије

МЕЛБУРН – Акције компаније "Рио Тинто" биљеже данас пад након што је Србија повукла дозволе за истраживање литијума због забринутости за животну средину, што је угрозило амбицију ове англо-аустралијске рударске компаније да постане највећи европски снабдијевач метала који се користи у електричним возилима.

Одлука Србије долази у тренутку када се приближавају општи избори у априлу и како су се односи Београда и Канбере погоршали након депортације тениске звијезде Новака Ђоковића из Аустралије због правила уласка у земљу у вези са ковидом 19.

То је такође велики ударац за "Рио", који се надао да ће пројекат помоћи да постане један од 10 највећих свјетских произвођача литијума, кључног састојка батерија.

Овај рудник је једини литијумски пројекат ове компаније, која је прије само мјесец дана објавила договор о куповини друге литијумске локације за 825 милиона долара, док жели да изгради свој посао са материјалима за батерије.

Акције "Рија" у Аустралији су пале за 4,1 одсто након пада од чак 5,1 одсто на аустралијској берзи, што је његов најгори пад у току дана од августа 2021. године. Референтни индекс је завршио у паду од 2,3 одсто.

У Лондону, акције "Рија" су јутрос пале за више од три одсто, што је незнатно мање у односу на друге берзе.

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре у Београду да је одлука донесена након захтјева различитих зелених група да се обустави литијумски пројекат "Јадар" вриједан 2,4 милијарде долара који је планирао да почне производњу 2027. године.

Хиљаде људи блокирало је путеве прошле године у знак протеста против подршке владе пројекту, захтијевајући да "Рио Тинто" напусти земљу и приморавајући локалну општину да одустане од плана за додјелу земљишта за објекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана