Пацијент у БиХ преминуо од вируса Х1Н1

avaz.ba
Пацијент у БиХ преминуо од вируса Х1Н1

ЗЕНИЦА - Сезона грипе у Зеничко-добојском кантону тренутно је на овосезонском врхунцу, а до сада је доказано од те болести преминуо један, док се за још једног пацијента сумња да је преминуо од те сезонске болести, казао је начелник Одјела за инфективне болести Кантоналне болнице Зеница (КБЗ) Еднан Дрљевић.

Само оним пацијентима који, како наводи, болују од најтежег облика, који имају теже упале плућа, односно који могу завршити на респиратору или који, у крајњој линији, могу завршити летално (смртни исход), раде тестирања на вирис грипа те узорке на анализу шаљу у Сарајево. 

“До сада имамо регистрирано четверо таквих пацијената. Код свих њих изолован је Х1Н1 инфлуенца, али су сви добро и сви су у опоравку. Неће ту бити неких тешких компликација. До сада смо имали један случај сумњив на грипу, али још нисмо добили потврду, док је за један случај који је завршио смртним исходом, доказано да је пацијент умро од грипе. Обојица су умрла крајем прошле седмице”, каже Дрљевић за “Аваз“.

Додаје да би до краја ове седмице требали добити и потврду за другог преминулог пацијента, за којег сумњају да је преминуо од грипа. Такође, до сада нису имали случај да је ико ко је вакцинисан, умро од грипа.

Кантонална болница Зеница, каже Дрљевић, 30. октобра сваке године прогласи почетак сезоне грипе и подузима све мјере, а оне се састоје од обнове пропагандног материјала, скраћивања посјета - редуцирања времена и смањивањем броја дана у којима су дозвољене посјете, а на неким одјелима који су највише угрожена, увели су и потпуну забрану посјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана