Пацијент из Источног Сарајева имао неугодно искуство са “Отвореном мрежом”: Половина новца за лијечење остала без оправдања

Дарко Момић
Пацијент из Источног Сарајева имао неугодно искуство са “Отвореном мрежом”: Половина новца за лијечење остала без оправдања

БАЊАЛУКА – Поједини пацијенти који су преко НВО “Отворена мрежа” ишли на лијечење и трансплантацију органа у иностранство на рачун ове организације уплаћивали су дупло више средстава него што су коштали медицински захвати којима су били подвргнути, сазнаје “Глас Српске”.

“Отворена мрежа” доспјела је у центар пажње јавности након што је ухапшен први човјек те организације, популарни водитељ и глумац, Алмир Ћехајић Батко из Сарајева.

Један од случаја који указује на сумњиве активности приликом прикупљања новца тиче се пацијента из Источног Сарајева чији идентитет не откривамо који је крајем октобра 2012. године са “Отвореном мрежом” склопио уговор о сарадњи  у лијечењу према којем се обавезао да ће овој невладиној организацији уплатити 80.000 марака, а да ће “Отворена мрежа” платити фактуру за његово лијечење, односно за кадеверичну трансплантацију бубрега.

Пацијент је крајем јула 2013. године успјешно оперисан у Универзитетско- медицинском центру у Ници у Француској, а 2014. године је покренуо спор против Фонда здравственог осигурања Републике Српске са захтјевом за рефундацију трошкова за лијечење. У судском процесу који је трајао неколико година (пресуде су у посједу нашег листа) откривено је да су све болничке таксе које за овог пацијента платила НВО “Отворена мрежа” износиле 20.372 евра или око 40.000 КМ. У истом поступку откривено је да је пацијент “Отвореној мрежи” прије одласка на трансплантацију бубрега у неколико наврата уплатио укупно 79.650 КМ.

Упркос томе што је пацијент успјешно оперисан у Француској, Фонд здравственог осигурања РС у судском поступку је оспоравао право пацијента на рефундацију трошкова, између осталог и због формално-правних разлога, односно зато што нигдје није било рачуна на име тог пацијента.

- Људи међу којима је и тај пацијент из Источног Сарајева, обраћали су се Фонду са захтјевом за рефундацију средстава које су они уплатили “Отвореној мрежи”, при чему су доносили потврде да су плаћени трошкови лијечења и да је то у њихово име учинила “Отворена мрежа”. Фонд је једноставно био присиљен да одбија те захтјеве, али на крају смо у складу са судском пресудом рефундирали трошкове том пацијенту, али у висини од 20.372 евра, претворено у КМ, јер је то износ за који је постојао доказ да су у питању трошкови операције - каже наш саговорник из Фонда здравства РС одлично упућен у овај и остале случајеве у вези са НВО “Отворена мрежа”.

Према његовим ријечима, сигурно је да су трошкови лијечења пацијента из Источног Сарајева о чијем случају говоримо били виши, јер поред самих трошкова који се уплаћују здравственој установи, постоје и додатни трошкови за транспорт, смјештај, опоравак и слично. Ипак, истиче он, прилично је чудно да је то коштало колико и сама операција.

- Свакако да “Отворена мрежа” има оперативних трошкова које морају да покрију, али управо овај случај оправдава сумњу да су ти трошкови надувани. Уосталом, и сама акција сарајевске полиције и хапшење Алмира Ћехајића Батка и његових сарадника додатно подгријава сумњу да ту и нису баш све била чиста посла - каже наш саговорник.

Адвокат из Источног Сарајева Весна Шкољевић Тупајић која је заступала пацијента у спору против Фонда здравства РС није жељела много да говори о случају.

- Мој клијент је оперисан и успјешно се опоравио и то је најважније. Ми смо послије неколико година успјели од Фонда здравства да рефундирамо средства за његову операцију, а ја не бих да говорим, поготово телефоном, о било каквим другим детаљима, његовом односу са “Отвореном мрежом” и томе колико је он њима средстава уплатио - рекла је кратко за “Глас” Шкиљевић Тупајић.

Притвор

Кантонални суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор ТВ водитељу и првом човјеку НВО “Отворена мрежа” Алмиру Ћехајићу Батку који је ухапшен због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, те прања новца, чиме је стекао противправну имовинску корист у износу од 600.000 КМ. Његовом сараднику Давору Гају који је био координатор у програму трансплантације одређене су мјере забране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана