Оживљен стари модел за акцизе

Жељка Домазет
Оживљен стари модел за акцизе

Сарајево - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ усвојио је јуче приједлог измјена и допуна Закона о акцизама БиХ којим је предвиђено увођење додатног намета од 15 фенинга по литру горива, а тај приход биће искоришћен за изградњу путева и аутопутева.

Против тог приједлога гласали су експерти у Управном одбору УИО Исмет Суљендић и Мухамед Козадра. Приједлог који је усвојен идентичан је рјешењу које је усвојио Дом народа Парламента БиХ и које је неколико пута пало у Представничком дому.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је послије сједнице Управног одбора УИО да усвојено рјешење нема довољан ниво транспарентности.

- Проблем је што нема јасну намјену утрошка средстава прикупљених од акциза за изградњу аутопутева и стога за мене није прихватљив - рекао је Звиздић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић казала је да је за Српску прихватљиво само оно што је усвојено у Дому народа Парламента БиХ јер су то усагласиле владе ентитета заједно са Међународним монетарним фондом (ММФ).

- Брине ме што се одређени политичари не придржавају договора. Морају се уважити ставови ентитетских премијера и влада. Одједном се појавио фантомски приједлог који нисам ни видјела и што се Владе РС тиче, тај приједлог не постоји и нико га није видио. Веома јасно је дефинисана намјена средстава која ће бити прикупљена од акциза на нафту и нафтне деривате - рекла је Цвијановићева.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић казао је да су свима потребне акцизе.

- Влада ФБиХ ће новац од акциза усмјеравати само у путеве и аутопутеве. Питање акциза се претвара у питање да ли су неопходни путеви. БиХ требају инфраструктура и инвестиције у тај сектор - рекао је Новалић.

Европски званичници упозорили су да би измјене сета закона о акцизама требало усвојити до краја овог мјесеца како стотине милиона КМ не би биле изгубљене. Прича о измјенама закона, које су и услов за наставак тренутно замрзнутог аранжмана са ММФ-ом, поново је активирана након што је БиХ са ЕУ потписала уговор о приступању Транспортној заједници југоисточне Европе. Тај параф требало би да отвори пут до око 500 милиона марака за четири пројекта у БиХ која су у јуну договорена на конференцији у Трсту, али је преостали услов за то повећање акциза.

Раније предложене измјене Закона о акцизама, којима је било предвиђено повећање тог намета за 15 фенинга по литру горива, у неколико су наврата пале у Представничког дому Парламента БиХ. Повећање акциза подржавају СНСД, ХДЗ БиХ, СДА и условно СББ, док су против СДС и његови партнери у Савезу за промјене, посланици који су напустили СДА, СДП и ДФ.

Козадра

Мухамед Козадра је истакао да је Управни одбор УИО прихватио приједлог у истом тексту какав је усвојен у Дому народа Парламента БиХ.

- Гласао сам против тог приједлога јер средства треба да имају своју намјену. Овако како је усвојено не би требало проћи - рекао је Козадра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана