Ово су нови амбасадори и конзули БиХ

ГС
Ово су нови амбасадори и конзули БиХ

САРАЈЕВО – На сједници Предсједништва БиХ изабрани су нови дипломатски представници БиХ у свијету.

Амбасадоре из реда српског народа изабрала је предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Тако ће нови амбасадор у Румунији бити Милорад Живковић, у Мађарској Биљана Гутић Бјелица, у Србију ће Александар Врањеш, а  Синиша Бенцун у Аустрију, сазнаје Бањалука.нет.

Нови шеф мисије БиХ у УН у Женеви требао би да буде Бојан Вујић, док ће шеф мисије БиХ при Европској унији бити Обрад Кесић.

Синиша Берјан изабран је за новог амбасадора БиХ у Кини, док ће у канцеларију у Грчкој ићи Драган Вуковић.

За амбасадора у Сјеверној Македонији изабран је Драган Јаћимовић, амбасада у Швајцарској биће резервисана за Бору Бронзу, док ће амбасадор БиХ у Пољској бити Ковиљка Шпирић.

Ту су још и Душко Ковачевић, као амбасадор у Израелу, Александар Богданић у Канади, Александра Мичић у Бугарској.

Из реда српског народа су и Бојан Ђоки - амбасадор у Уједињеним Арапским Емиратима, те Татјана Телић, конзул у Чикагу и Вера Сајић, конзул у Штутгарту.

Од раније су позната и имена амбасадора који долазе из реда Бошњака и Хрвата.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић за амбасадоре је изабрао Дамира Арнаута (Њемачка), Османа Топчагића (Велика Британија), Ерола Авдовића (Белгија), Златка Лагумџију (Уједињене нације), Хариса Башића (Савјет Европе), Амиру Арифовић-Хармс (Италија), Анесу Кундуровић (Данска), Елма Ковачевића-Бајтал (Хрватска).

Избор хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића су  Драган Михаљевић (Турска), Свен Алкалај (САД), Вања Филиповић (шеф мисије при НАТО), Славко Матановић (Јордан), Дарио Новалић (Словенија), Данка Савић (шеф мисије БиХ у међународним организацијама смјештеним у Аустрији), Мато Зеко (Јапан).

Предсједништво БиХ усвојило Приједлог буџета

Предсједништво БиХ на данашњој ванредној сједници у Сарајеву утврдило је Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. годину.

За буџет су гласали предсједавајућа и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић и бошњачки члан ове институције Денис Бећировић.

Против је био хрватски члан Жељко Комшић, између осталог због тога што овогодишњи буџет није предвидио средства за набавку опреме за Оружане снаге.

Буџет је усвојен у износу од милијарду и 315 милиона марака док је за сервисирање спољног дуга предвиђено милијарду 246 милиона марака. Приједлог буџета биће прослијеђен на усвајање Парламентарној скупштини БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана