Оваква БиХ не може бити на понос Европи

Вељко Зељковић
Оваква БиХ не може бити на понос Европи

БАЊАЛУКА - Из изјаве словеначког предсједника Борута Пахора, политичара и дипломате који врло добро зна прилике у региону, може се закључити да се ипак у одређеним европским круговима незванично говорило о даљој будућности БиХ па чак и о могућем мирном разлазу.

Каже ово за “Глас Српске” политиколог из Источног Сарајева Филип Матић коментаришући “признање” чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, који су рекли да им је Пахор приликом посјете БиХ почетком марта рекао “како се у посљедње вријеме у Европи све чешће могу чути гласови да треба довршити распад Југославије те упитао: “Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?”.

- Мислим да се у овом случају може примијенити она стара народна изрека: “Гдје има дима, има и ватре”. Пахор сигурно неће јавно говорити о некаквом мирном разлазу и мијешати се у унутрашње ствари БиХ. С друге стране вјерујем да је Хрватска водила овакве разговоре - истакао је Матић.

Џаферовић и Комшић су одговорили да сценарио који подразумијева мирни разлаз унутар БиХ није могућ, док је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изнио супротан став.

Матић сматра да оваква БиХ сигурно не може бити на понос једној Европи те да домаће власти коначно морају саме да почну са реформама.

- Представници три народа морају сјести и покушати да се договоре о коначном рјешењу. Уколико до ових преговора не дође, вјерујем да ћемо доживјети крах, како економски тако и политички. Цјелокупна политичка и економска ситуација у БиХ требало би да натјера политичаре на размишљање. Промјене су нужне, јер се постојећи систем уређења државе показао као нефункционалан и питање је колико он дуго још може опстати у постојећим оквирима, а поготово јер су све “три стране” у БиХ незадовољне - поручио је Матић.

Политиколог из Бањалуке Војислав Савић сматра да је кључна ствар читаве ове приче давно изнесена теза - “Ако нисмо могли заједно живјети у мултиетничкој Југославији, како је могуће живјети у мултиетничкој БиХ, нарочито након посљедњег рата”.

- Ово је апсурдна држава, творевина контрадикторна сама себи. Након 25 година експериментисања природно је да и на Западу схвате да није могуће очекивати чуда, него да проблему БиХ треба приступити рационално. Као по обичају Сарајево има милитантан приступ и звецкају оружјем на сваки помен раздруживања и то у један глас и десне и лијеве странке - истакао је Савић додајући како Пахор приликом своје посљедње БиХ није рекао ништа ново, “само је показао на слона у просторији којег многи не виде или не желе да виде”.

Ситуацију су додатно усијале информације медија да је словеначки премијер Јанез Јанша у Брисел упутио “нон пејпер”, неслужбени документ, који између осталог третира и будућност БиХ. Према тврдњама појединих портала он као једно од рјешења предвиђа и отцјепљење Српске, али и прекрајање граница у Црној Гори, Сјеверној Македонији и Албанији.

Јанша је јуче демантовао да је предао “нон пејпер” предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, наводећи да се посљедњи пут сусрео са њим прошле године. И Пахор је јуче реаговао на изјаве политичара из БиХ, истакавши да Словенија поштује територијални интегритет БиХ и њене европске перспективе. Он је навео да се он противи идеји о распаду БиХ и прекрајању граница на Балкану.

- У том контексту сам и питао чланове Предсједништва БиХ, из забринутости о тим идејама - навео је Пахор.

Амбасадорка на рапорту

Поводом наводног “нон пејпера” Јанеза Јанше јуче је у Предсједништву БиХ одржан састанак чланова Кабинета Жељка Комшића и амбасадора Словеније у БиХ Зорице Букинец. Саговорници су се сложили да двије земље треба да наставе да развијају своје пријатељске односе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана