Отворено писмо Предсједништву БиХ у вези са Трговском гором

Срна
Отворено писмо Предсједништву БиХ у вези са Трговском гором

Сарајево - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић упутио је отворено писмо члановима Предсједништва БиХ поводом проблема одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе.

Магазиновић наводи да се прије четири мјесеца члановима Предсједништва БиХ обратио као посланик и предсједник Зеленог клуба, који чине посланици из парламената на свим нивоима власти, и то из различитих странака окупљени око тема енергетске ефикасности, екологије и енергетике.

“Наш рад заснован је на принципу да, уважавајући све различитости, прије свега политичке, ипак, постоје теме око којих смо сагласни и да на њима можемо успјешно сарађивати и дати добар примјер да политички ангажман не мора и не треба бити заснован искључиво на сукобима и неразумјевању”, наводи Магазиновић.

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да овај посланик СДП-а сматра да је веома важно да Предсједништво БиХ зна да је противљење овој несхватљивој одлуци Хрватске ујединило све политичке актере у БиХ.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ, исто толико удаљено и од подручја одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, те мање од три километра од средишта општине Нови Град у Републици Српској.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 27. маја 2016. године Резолуцију о неприхватању изградње складишта и одлагалишта радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива и противљењу активностима у вези са изградњом складишта и одлагалишта на Трговској гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана