Отворен погон "Јумка", подршка развоју Дрвара

М.Л.
Отворен погон "Јумка", подршка развоју Дрвара

ДРВАР- Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворили су у Дрвару погон фабрике "Јумко" из Врања у којем ће посао имати 100 радника, а за чију градњу је Влада Србије издвојила 500.000 евра.

Већ је запослено 80 радника, а планирано је да буде запослено још 20 људи.

Отварању погона "Јумка" присуствовали су предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министри у владама Српске и Србије те представници Републике Српске у институцијама БиХ.

Вучић је нагласио да су испунили своје обећање.

-Ове жене данас раде у "Јумку". Плате нису велике, али ћемо се трудити да се повећавају. У свакој општини у РС реализујемо неки пројекат, а то се раније није дешавало. Наставићемо да се повезујемо са Српском и БиХ. Уверен сам да ће нам захвалност ових људи биће нам велики подстрек и даље – нагласио је Вучић.

Истакао је да је ово значајна фабрика за Дрвар, замајац који је требао овој општини.

Вучић је рекао да је данас разговарао са начелницима многих општина и да овдје планира још много пројеката у свим тим општинама.

Становницима Дрвара поручио је да на Србију могу увијек да рачунају и да ништа не може да буде граница, јер, "иако живимо у различитим државама, увек припадамо истом, српском народу".
Вучић је, обраћајући се испред нове фабрике "Јумко", указао на то да је Србија, од посљедњег пута када је посјетио тај град, прије пет мјесеци, пребацила на рачун града 925.000 евра за водовод и инфраструктуру.
Најавио је помоћ Дому здравља, који је такође данас обишао, и то како у обнови, тако и платама запослених.
- Ту смо да бисмо помагали једне друге и то ћемо увек чинити. На Србију можете да рачунате. Таман онолико колико знамо да је Дрвар уз Србију и колико воли Србију, таман толико волимо и ми вас - казао је предсједник Србије.

Вишковић је истакао да срећа на лицима радница "Јумка" све говори.

- Ово је велики допринос Србије. Наши људи у ФБиХ нису у завидном положају а помоћ Републике Српске и Србије је гарант опстанка на овим просторима. Не треба заборавити колико је Срба било у ФБиХ прије рата, а колико их је сада. Наше опредељење је да помажемо нашем народу о ти ћемо чинити и даље са Србијом – истакао је Вишковић. Нагласио је да нема ниједне општине у Српској којој Србија није помогла.

Вишковић је истакао да РС, захваљујући Србији, може да помогне Дрвару и народу који је тамо, како каже, на неки начин сатанизован "од власти која би требало да подражва своје грађане".
- Ако из федералних власти, чак и РС покушавају да кажњавају, да нам не враћају оно што би по закону требало, могу мислити како се односе према вама, Србима на простору ФБиХ - рекао је Вишковић.
Он је поручио житељима Дрвара да нису заборављени, и да је ова посјета доказ за то.
- И нећете никада бити заборављени. Ми ово мјесто доживљавамо као сва мјеста у РС, и односићемо се исто као према свим мјестима у РС - додао је Вишковић.
Нагласио је да је Вучић много обећао, али да вјерује да ће он, као човјек који испуњава обећано, испунити све што је рекао.
- Свака помоћ ће поправити квалитет живота људи, а за оне који су отишли представљаће пружену руку да се врате и да буду своји на своме - додао је Вишковић.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да је Република Српска од почетка повратка Срба у овај град била уз њих те да је несебично пружала подршку кад год је била потребна. Нагласила је да посљедњих година несебична подршка стиже и из Србије.

- Предсједник Србије је данас овдје са задатком да види да ли смо оправдали његово повјерење. Надам се да јесмо и да ћемо то у будућности чинити још боље - рекла је Рунићева на отварању погона фабрике "Јумко".

Она је нагласила да има част да други пут у посљедњих пет мјесеци угости званичнике Србије, са предсједником Вучићем на челу, као и заничнике братске Републике Српске.

Радница Јована Арсић Вребац изразила је задовољство што је добила посао у "Јумку".

- Ово је од изузетног значаја за нашу локалну заједницу и њен развој, али и за останак младих људи на вјековним огњиштима. Вјерујем да ће Српска и Србија и даље помагати општину Дрвар, за шта сам им неизмјерно захвална - рекла је Вребац.

Вучић, Вишковић и Тегелтија су након отварања филијале Комерцијалне банке посјетили Дом здравља у Дрвару којем је Универзитетски клинички центар Републике Српске из Бањалуке донирао медицински материјал и лијекове.

Њих, као и министре у владама Српске и Србије те представнике Републике Српске у институцијама БиХ испред Дома здравља је дочекала директор ове здравствене установе Јасна Тица.

Окупљени радници су захвалили предсједнику Србије за пажњу коју поклања Дому здравља и српским повратничким општинама, те му уручили поклоне.

Поводом Вучићеве посјете уприличена је мини-изложба фотографија Дома здравља који је оштећен у ратним сукобима.

Вучића је по доласку у Дрвар дочекало стотине људи, а он се захвалио на дочеку, истакавши да ће Србија наставити да помаже ову локалну заједницу.

Након отварања фабрике "Јумко" званичници су обишли музеј "25. мај", а иако је била планирана посјета Титовој пећини до ње није дошло због лоших временских услова. Вучић је након обиласка музеја напустио Дрвар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана