Отпуштеним радницима легло десет милиона КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Отпуштеним радницима легло десет милиона КМ

БАЊАЛУКА - Радницима у Српској, који су добили отказ за вријеме епидемије вируса корона, до сада је исплаћено више од десет милиона марака на име новчане накнаде.

У Заводу за запошљавање РС казали су “Гласу Српске” да је од 19. марта до половине августа њима достављено 7.659 захтјева за остваривање права по основу незапослености.

- Од априла до 10. августа одобрено је 5.269 тих захтјева. Укупан збир одобрених захтјева обухвата и оне из ранијег периода који нису били ријешени - навели су у Заводу за запошљавање и подсјетили да сва лица  која су пријављена на евиденцији незапослених којима је престао радни однос без њиховог захтјева, сагласности и кривице остварују право на новчану накнаду.

Нагласили су да је за исплату новчане накнаде незапосленим лицима у овој години за четири мјесеца, односно за април, мај, јун и јул обезбијеђено и исплаћено 10,16 милиона марака, док је за те намјене у овој години планирано 18,30 милиона КМ.

Члан Управног одбора Завода за запошљавање РС у име Савеза синдиката Српске Данко Ружичић рекао је да је ове године од три до четири пута више пријава отпуштених радника за новчану накнаду него што је то био случај лани.

- У вријеме ове пандемије показала се права сврха постојања Завода за запошљавање. Та институција омогућила је радницима који су добили отказ да остваре право на новчану накнаду јер су за вријеме радног стажа били осигурани од незапослености. Само за шест мјесеци ове године од тог доприноса убрано је око 13 милиона марака, а по основу истог периода на новчане накнаде отишло је око 12 милиона - рекао је Ружичић.

Нагласио је да се још једном потврђује да је добро што су након трогодишњих преговора успјели да измјене Закон о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености на основу којих је повећана новчана накнада коју добијају они који остану без посла.

Ружичић је нагласио да је тренутно минимални износ новчане накнаде 416 марака, а максималан 906 марака.

- Ако се овај темпо отказа настави новац који Завод за запошљавање РС убере по основу доприноса од незапослености неће бити довољан за исплату накнада свима које послодавци отпусте - упозорио је Ружичић и додао да због тога у додјелу средстава из Компензационог фонда треба свакако уврстити и Завод за запошљавање. Ружичић је нагласио да исплате накнада не касне и да су сви они који су испуњавали услове остварили то право.

Износ

У Заводу за запошљавање РС навели су да минималан износ новчане накнаде не може бити нижи од 80 одсто најниже плате, нити виши од износа једне просјечне плате након опорезивања.

- Вријеме исплате новчане накнаде зависи од дужине радног стажа и траје од један мјесец до двије године - навели су у Заводу за запошљавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана