Отписано 37 милиона КМ дуга за порезе и доприносе

Маријана Миљић Бјеловук
Отписано 37 милиона КМ дуга за порезе и доприносе

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске отписала је лани и у овој години 37,18 милиона марака обавеза за порезе и доприносе предузећима код којих је окончан стечај.

У Пореској управи објаснили су да након што судија по окончању стечајног поступка донесе рјешење о закључењу стечаја, и оно постане правоснажно, они након тога, а на основу Закона о пореском поступку РС, доносе рјешења о ненаплативости преосталих пореских обавеза пореског, односно стечајног дужника.

- По том основу лани је отписано 22,38 милиона марака дуга за порезе и доприносе предузећима у којима је окончан стечајни поступак, док је у првој половини ове године отписано 14,8 милиона КМ дуга - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи РС.

Највише пореза и доприноса отписано је Дрвној индустрији “Омар” из Кнежева и то 5,76 милиона марака. Стечај у “Омару” трајао је неколико година, а то предузеће на крају је купила которварошка фирма “Фагус” и оно сада послује под новим називом “Номар”.

Након “Омара” слиједи зворничко предузеће “Прерада са хладњачом”, којем је отписано 2,05 милиона марака дуга. На трећем мјесту је Новинско-издавачко и штампарско предузеће (НИШП) “Ослобођење” из Бањалуке, којем је отписан дуг за порез и допринос у износу од 1,89 милиона, а затим слиједи још једно зворничко предузеће и то “Жугић”, којем је искњижено  1,14 милиона обавеза. На петом мјесту је “Мебош” из Шамца, којем је отписан дуг тежак 1,11 милиона КМ.

Стечајни управник Радомир Јокић рекао је да се стечај у Српској и даље не покреће на вријеме и да то није постигнуто ни усвајањем новог Закона о стечају.

- Када би се на вријеме покретао стечај, можда опет не бисмо добили опоравак тог предузећа, али бисмо свакако добили солидно намирење повјерилаца. Нико и не тражи одговорност за неблаговремено покретање поступка, иако је новим законским рјешењем то омогућено. Нема те праксе. Није покренуто ниједно питање одговорности, а камоли да је неко на крају одговарао - казао је Јокић.

Он је нагласио да се сада углавном покрећу стечајни поступци над друштвима ограничене одговорности.

- Данас је још већа потреба за покретањем стечаја над неликвидним предузећима. Међутим, сами власници, односно лица које заступају та предузећа нису заинтересовани да покрећу стечај јер су високи трошкови за покретање тог поступка, док повјериоци нису заинтересовани зато што не могу вратити своја средства јер предузећа једноставно немају стечајне масе. На стотине предузећа спремно је за стечај и ликвидацију на домаћем тржишту - навео је Јокић.

 Поступци

За шест мјесеци ове године покренуто је 40 стечајних и 81 ликвидациони поступак. То је мање у односу на исти период лани, када је покренуто 80 стечајних и 371 ликвидациони поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана