Откривен план најјаче бошњачке странке: На мала врата би да ојачају Оружане снаге БиХ

Ведрана Кулага Симић
Откривен план најјаче бошњачке странке: На мала врата би да ојачају Оружане снаге БиХ

САРАЈЕВО - Списак проблема у Оружаним снагама (ОС) БиХ из године у годину је све дужи, а док српски представници сматрају да треба да се иде у додатно смањење броја војника и других војних лица, бошњачка политичка страна не жели ни чути за то, те на све начине крчи пут ка додатном повећању војног буџета.

Годишњи извјештаји о условима боравка војника, официра и подофицира у касарнама, које подноси парламентарни војни повјереник у Парламенту, показује да је ситуација изузетно лоша, да недостају основне потрепштине, а да стање није добро, видљиво је из материјала Министарства одбране БиХ.

Од укупно планираних 10.961, у ресору одбране попуњено је 9.556 радних и формацијских мјеста. И лани је, по разним основама, професионална служба престала за 410 војних лица, а тренд напуштања ОС појачан је након уласка Хрватске у ЕУ, посебно оних кадрова из реда хрватског народа.

Највише професионалних војних лица прошле године је, према подацима из извјештаја о раду МО, раздужило униформу и чизме због стицања услова за одлазак у старосну пензију (159), а у стопу их слиједе они који су поднијели личне захтјеве да оду из службе. Таквих је лани било 148, а највише из реда бошњачког, затим српског, па хрватског народа. Осим тога, појединци су се са службом поздравили због неоправданих одсустава, дисциплинске казне, трајне здравствене неспособности, а било је и случајева када су напуштали тренутне позиције ради конкурисања за пријем у некој другој категорији војних лица, те због неповољних службених оцјена.

Одласци војника и других војних лица су, према мишљењима надлежних, дијелом посљедица лоших услова боравка и рада у војним објектима, као и малих примања, упркос буџету који премашује 270 милиона марака, јер БиХ не може да поднесе оволики број професионалних војних лица и да, уз то, створи добре услове за њихов рад.

СДА је у парламентарну процедуру упутила иницијативу којом предлажу да МО сачини извјештај о условима рада припадника ОС, обухватајући њихов службени, лични, породични и укупни друштвени стандард, те евентуално предложи и мјере за побољшање њиховог стандарда. О томе је требало да се изјасни и Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ, али је сједница одгођена због недостатка кворума, па се очекује да ће нова бити заказана и одржана наредних дана.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ Душанка Мајкић истакла је да Бошњаци настоје да дођу до повећања буџета за ОС, док Срби цијело вријеме говоре да треба смањити војни ресор.

- Формално, оне су смањене, али је кључна реченица која каже да ће до тога доћи када БиХ потпише акциони план за чланство, а то практично значи никад. Чак су из НАТО-а говорили да БиХ мора или смањити ОС или повећати издвајања. С обзиром на то да нема могућности за више новца, остало је смањење броја активних војних лица, али Бошњаци не желе да чују за то, иако је проблема исувише. То је озбиљно питање о којем треба отворено разговарати, али они о томе не желе да причају - истакла је Мајкићева и нагласила да свака посјета јединицама ОС показује велико незадовољство и лоше услове.

Подсјетила је да су недавно започели састанак са представницима МО БиХ, који су дали своје виђење, те да чека хоће ли га и завршити јер треба да добију одговоре на веома крупна питања која се тичу Министарства и ОС.

Шеф посланичког Клуба СДА у Представничком дому Адил Османовић није одговарао на телефонске позиве, као ни предсједавајући Клуба делегата из реда Бошњака у Дому народа Асим Сарајлић (СДА), који је и предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

Пријем

У професионалну војну службу лани су примљена 132 кандидата у почетни чин војника. С друге стране, према подацима из МО БиХ, у чин официра су примљене 102 особе, те 47 у почетни чин подофицира. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана