Откривамо ко су нови руководиоци у “Шумама Српске”: У фотељама и повратници и стални “џокери”

Дарко Момић
Откривамо ко су нови руководиоци у “Шумама Српске”: У фотељама и повратници и стални “џокери”

БАЊАЛУКА - Директор “Шума Републике Српске” Славен Гојковић именовао је јуче в.д. директоре у десет организационих јединица унутар овог јавног предузећа чији челни људи су смијењени прије два дана зато што су на крају 2020. године исказали негативан пословни резултат.

 

Према нашим сазнањима, умјесто Владимира Ђукарића за в.д. директора шумског газдинства “Борја” Теслић именован је бивши директор тог газдинства Ненад Душанић. Раду Тешића на челу ШГ “Добој” замијенио је искусни шумарски инжењер Раденко Лукић који је протеклих година служио као “џокер” и био на челу неколико газдинстава, док је Милана Васиљевића који је само осам мјесеци био на челу ШГ “Врбања” Котор Варош замијенио досадашњи технички директор которварошке шумарије Санел Радмановић.

Умјесто Ђорђе Живановића нови в.д. директора ШГ “Зеленгора” из Калиновика је Игор Ивановић, док је Новку Буњевац на челу  ШГ “Дрина” Сребреница замијенио инжењер шумарства запослен у том газдинству Огњен Цвијетић, а умјесто Игора Голића нови директор ШГ “Милићи” је бивши предсједник Скупштине општине Милићи Зоран Кипић.

Интересантна је промјена на челу ШГ “Мајевица” из Лопара гдје је умјесто Бошка Тубића за в.д. директора именована донедавна директорица ШГ “Бирач” из Власенице Тања Николић. Њена недавна смјена са чела ШГ “Бирач” изазвала је реаговања и незадовољство у Власеници зато што је Николићева за двије и по године препородила то газдинство, извукла га из скоро па милионског минуса и у тренутку смјене иза себе је на рачуну газдинства оставила неколико стотина хиљада марака. Њено именовање за директорицу ШГ “Мајевица” које је прошлу годину завршило у минусу већем од 100.000 марака показује да су у врху “Шума Српске” у неку руку признали да су погријешили зато што су је смијенили, али ако Николићева у Лопарама направи резултат као у Власеници онда ће се одлука руководства “Шума Српске” о њеној смјени и премјештању на руководећу функцију у друго шумско газдинство показати као потпуно оправдана.

Нови в.д. директора Центра за сјеменско-расадничку производњу Добој је дугогодишњи радник ове организационе јединице “Шума Српске” Љубица Лукач која ће на тој функцији замијенити Раду Милачка. Умјесто Бранке Радмиловић на чело Центра за газдовање кршом Требиње враћен је бивши директор Центра Бранко Тасовац, док ће нова директорица шумске куће “Огњиште” на Јахорини бити бивша финансијска директорица “Шума Српске” Стојанка Борковић. Она ће на том мјесту замијенити Ану Васиљевић чија смјена је била изненађење, јер је она за директорицу “Огњишта” именована почетком марта и не сноси одговорност за негативан финансијски резултат из прошле године.

Директор “Шума РС” Славен Гојковић кратко је рекао за “Глас Српске” да су формиране комисије за примопредају дужности и да је у неким организационим дијеловима већ извршена примопредаја, а да ће у неким то бити учињено данас.

- Пред све новоименоване руководиоце биће постављени циљеви и задаци које ће морати да испуне уколико желе да остану на руководећим функцијама - био је кратак Гојковић, који је потврдио сазнања нашег листа о именима нових руководилаца.

Предсједник Надзорног одбора “Шума РС” Биљана Марковић изјавила је јуче да је НО сагласан са одлуком о смјени директора шумских газдинстава која су пословала негативно.

- Константно сам, као предсједник НО, тражила да се нешто уради са шумским газдинствима која су губиташи. Зато сам сагласна са посљедњим одлукама - рекла је Марковићева.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић рекао је јуче да се при избору нових директора водило рачуна о њиховој стручности, а не припадности некој политичкој партији.

Стручни људи

Помоћник министра за шумарство и ловство РС Горан Зубић каже да се од нових руководилаца очекује унапређење стања у свим сегментима.

- Основни критеријум за именовање је био да се ради о стручним људима са искуством на руководећим функцијама и такве људе смо и нашли. Од њих се очекује елиминисање губитка, унапређење квалитета рада и производње, смањење нелегалних активности, спречавање било каквих манипулација, побољшање услова рада, бољи односи унутар колектива и добра сарадња са управом и министарством - каже Зубић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана