Отац терористе из Манчестера био код муџахедина у БиХ

Горан Маунага
Отац терористе из Манчестера био код муџахедина у БиХ

Бањалука - Либијац Рамадан Абеди, отац терористе Салмана Абедија који је недавно починио масакр у Манчестеру, неколико пута је боравио у БиХ користећи два различита идентитета.

Саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним агенцијама у БиХ рекао је да је старији Абеди долазио у БиХ у периоду од маја 1993. до маја 1995. године.

- Британски истражиоци су због тих сазнања већ контактирали са колегама у БиХ како би провјерили Абедијеве активности у БиХ - рекао је наш саговорник.

Открива да је Рамадан Абеди под именом Абдела први пут дошао у БиХ у мају 1993. године и да је тада боравио у јединици "Ел муџахедин" те био у контакту са припадницима такозване "алжирске групе".

Наглашава да је Рамадан Абеди 1993. године побјегао из Либије у Енглеску гдје је добио политички азил јер се борио против предсједника те земље Моамера Гадафија, због чега су либијске власти издале налог за његово хапшење. Рамадан Абеди је 1994. године имао и британски пасош на коме је било хришћанско име.

- Те године је користећи тај пасош долазио у БиХ с припадницима снага УН које је предводио пуковник Лари Холингворт. За мјесец боравка обишли су територије Зенице, Травника и Маглаја. Задатак им је била санација борбених сукоба између Хрвата и Бошњака - каже наш саговорник.

Додаје да су припадници безбједносних снага Велике Британије послије напада у Манчестеру саслушали Рамадана Абедија и његовог млађег сина Хашима Абедија у Триполију.

- Током саслушања тврдио је да је његов син Салман недужан, да није повезан са терористичким групама и са нападом. Рекао је да је његов син посјетио Либију шест седмица прије него што је извршен напад у Манчестеру и да је с њим разговарао пет дана прије масакра и да се тада спремао за пут у Саудијску Арабију - каже наш саговорник.

Истиче да се Рамадан Абеди у Либији борио у редовима терористичке организације Либијска исламска борбена група.

- Та група је и сада на власти и уско је повезана са терористичком организацијом "Ал-Каида" - рекао је саговорник "Гласа Српске".

Британска полиција ухапсила је 16 осумњичених за које сматра да су повезани са самоубилачким нападом извршеним прошле седмице у Манчестеру. Терористичка организација Исламска држава преузела је одговорност за напад који је 22. маја извршио Салман Абеди разнијевши се у маси људи послије концерта америчке звијезде Аријане Гранде. Погинуло је 22 људи, углавном дјеце и тинејџера, а 60 их је рањено. Британски истражиоци су послије напада у Манчестеру дошли до сазнања да је цијела породица Абеди годинама ковала планове за тај масакр и да су знали када ће га Салман извршити.

Из Агенције за истраге и заштиту БиХ јуче нису одговорили на питања у вези са овим случајем и захтјевом британских истражилаца за провјере.

Синови

Полиција у Енглеској, каже саговорник "Гласа", вјерује да је и други син Рамадана Абедија, Хашим, допутовао у Либију из Велике Британије 16. априла с намјером да изврши терористички напад у Триполију.

Трећи син Рамадана Абедија, Исмаил, ухапшен је послије напада у Великој Британији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана