Осумњичени за паљевину викендице шефа полиције у Брчком на слободи?

Дарко Момић
Осумњичени за паљевину викендице шефа полиције у Брчком на слободи?

Брчко - Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ није затражило продужење притвора Аднану Крајновићу и Адмиру Жижићу, који се од 17. јуна налазе иза решетака због постојања основане сумње да су у ноћи између 6. на 7. јуна у мјесту Горњи Зовик запалили викендицу чији је власник шеф Јединице криминалистичке полиције Брчко дистрикта Мустафа Алета.

Крајновићу и Жижићу притвор истиче сутра, а тужилаштво још није упутило приједлог Основном суду Брчко дистрикта за продужење те заштитне мјере, због чега постоји основ да њих двојица буду пуштени на слободу, иако није престао да постоји основ због којег су завршили иза решетака.

У рјешењу о одређивању притвора наводи се да је “притвор одређен због постојања разлога из члана 132. Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта БиХ”, односно због “постојања нарочитих околности које указују да ће осумњичени боравком на слободи ометати кривични поступак утицајем на саучеснике”.

Према тврдњама нашег извора блиског истрази у овом случају, поред Крајновића и Жижића, за паљевину викендице осумњичен је и Аднан Пилић, што је, како каже, потврђено и из тужилаштва, уз образложење да је он недоступан органима гоњења.

- Постоји основ сумње да иза цијеле приче у ствари стоји Алден Крајновић, брат притвореног Аднана и власник ауто-превозничке фирме “Крајновић Ласер” из Брчког, која је претресена 14. јуна у оквиру истраге о паљевини викендице и послије чега су и ухапшени Аднан Крајновић и радник те фирме Адмир Жижић - подсјећа наш извор из полицијских структура.

Он додаје да је Алден Крајновић био на мети полиције и због сумње да је учествовао у много озбиљнијим кривичним дјелима, истичући да је потврђено да је он пријетио шефу брчанске криминалистичке полиције Мустафи Алети. Наш саговорник подсјећа да је шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Писић два дана прије претреса у Крајновићевој фирми и хапшења осумњичених информисао брчанску Владу о цијелом случају.

- Колегијум Владе Брчко дистрикта упознат је од стране шефа Полиције с информацијом о извршеном нападу на имовину у власништву шефа Јединице криминалистичке полиције, као и ранијим припремама одређене криминалне групе усмјереним на угрожавање његове имовине. Из Полиције је наведено да је поменути полицијски службеник, у вези с обављањем службених послова и задатака, у претходном периоду био изложен пријетњама - саопштено је из Владе Брчког.

Портпарол Полиције Брчко дистрикта Халид Емкић у петак је био на службеном путу, па нисмо добили одговоре на питања у вези са паљевином викендице шефа њихове Крим полиције, као ни да ли се ико од ухапшених за то кривично дјело доводио у везу са недозвољеном трговином оружјем или сличним кривичним дјелима.

Без одговора

Из Тужилаштва Брчко дистрикта нисмо добили одговоре на питања да ли ће тражити продужење притвора Аднану Крајновићу и Адмиру Жижићу, као и да ли постоји могућност да им не буде продужен притвор уколико до 16. јула, када им истиче мјера притвора, органима гоњења не буде приведен и осумњичени Аднан Пилић.

Питања смо послали 5. јула, а у петак нам је кратко речено да је портпарол овог тужилаштва Самир Бегановић на годишњем одмору.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана