Осумњичена за тероризам финансирала мужа и чланове ИС у Сирији

ГС
Осумњичена за тероризам финансирала мужа и чланове ИС у Сирији

ТУЗЛА - Сену Хамзабеговић (61) из Тузле, држављанку БиХ и Швајцарске, ухапсили су припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) због сумње да је од 2013. године у више наврата финансирала терорстичке групе које су боравиле на страним ратишитима на подручју Сирије и Ирака у структурама Исламске државе (ИС).

Она је супруга  Мурадифа Хамзабеговића,  који има дебљи криминални досије. Већ је осуђен због кријумчарења људи, у бјекству је и сумња се да је у Сирији.

Хамзабеговићевој су лисице на руке припадници СИПА ставили у понедјељак по слијетању из Швајцарке на аеродром у Тузлу, након чега су јој претресени кућа и помоћни објекти.

Истражиоци су током претреса пронашли и одузели три мобилна телефона, нешто муниције, димне бомбе, ЦД-ове, биљешке и  пасош.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ, осумњичена је слањем новца и финансијском подршком, као и на друге начине, пружала подршку држављанима Босне и Херцеговине који су боравили на страним ратишитима на подручју Сирије и Ирака у структурама ИС, између осталог и свом супругу.

"Њен супруг је имао значајну позицију и улогу унутар терористичких структура повезаних с ИС, коју је Савјет безбједности УН-а прогласио терористичком организацијом, а који се још налази у бјекству", наводе из Тужилаштва БиХ.

На терет јој стављају кривично дјело из члана 202. Кривичног закона БиХ финансирање терористичких активности и члана 202.д организовање терористичке групе истог закона. Из СИПА је јуче саопштено да су поступајући по наредби Суда БиХ полицијски службеници СИПА извршили претрес лица, стамбених и помоћних објеката на једној локацију у Тузли и том приликом открили и привремено одузели предмете који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

"Ова особа приведена је у просторије СИПА и над њом се врши криминалистичка обрада, након чега ће, у складу с одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, бити предата у даљу надлежност Тужилаштву БиХ", навели су из СИПА.

Како сазнајемо, за њеним мужем је расписана Интерполова потјерница, а истражиоци СИПА у сарадњи са другим међународним институцијама документовали су финансијске трансакције на рачуне других лица.

Незванично сазнајемо да је раније истражиоцима и признала финансијску подршку поменутим групама, а сумња се да је и сама боравила на сиријском ратишту.

Она ће у Тужилаштву БиХ бити испитана у својству осумњичене те ће бити предложено одређивање мјере притвора због опасности од бјекства.

Мурадиф Хамзабеговић, муж ухапшене жене, према неким подацима у Сирији живи као цивил са другим супругама, преносе Независне.

Он се према ранијим подацима 2013. године бавио превожењем будућих бораца ИС из БиХ у ту земљу комбијем.  И сам се борио у ИС, а у Сирији је стекао велики капитал и новчано је помагао терористе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана