Оштра реаговања из Српске поводом одликовања бригаде ХВО у Дервенти

ГС
Оштра реаговања из Српске поводом одликовања бригаде ХВО у Дервенти

ДЕРВЕНТА- Поводом додјеле ордена злогласној 103. бригади Хрватског вијећа одбране која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине из Српске оштра реаговања.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да одликовање злогласној бригади Хрватског вијећа одбране /ХВО/ не доприноси помирењу, нити унапређењу добросусједских односа.

Поводом додјеле ордена злогласној 103. бригади ХВО-а која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине, Цвијановићева је изјавила Срни да је апсолутно разумљива и оправдана реакција јавности и грађана Дервенте за које, као и за цијелу Републику Српску, овај чин представља увреду и провокацију.

"Дервента је град који је током Одбрамбено-отаџбинског рата претрпио огромне људске и материјалне жртве и ту чињеницу морали би да поштују сви који долазе у ову локалну заједницу", нагласила је Цвијановићева.

Она је указала да Република Српска посвећено ради на унапређењу регионалне сарадње, али она мора да буде утемељена на међусобном уважавању.

Додјела ордена злогласној 103. je најбахатији чин провокације и увреда за сваку жртву и њихове породице, али и атак на мир и добре међунационалне односе који владају у Дервенти, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

- Овај чин је, због вријеђања српских жртава и емоција, могао да изазове инцидент који би имао страшне посљедице на односе у Дервенти и свакодневни живот. Почаст жртвама - да, вријеђање туђих жртава - не. А одликовање ХВО је увреда за Србе, дервентске жртве и страдалнике - нагласио је Жунић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је додјела одликовања директна увреда за све жртве и њихов породице.

- Управо тај данашњи чин, и то дан уочи обиљежавања страшног злочина над Србима у Сијековцу, додатно понижава српске жртве. Злочином у Сијековцу, који је почињен крајем марта 1992. године, послата је јасна порука Србима шта их чека, јер је тај злочин, након убиства српског свата у Сарајеву, био и окидач сукоба у БиХ и чин агресије Хрватске војске на Републику Српску - истакао је Којић за Срну.

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић рекао је да долазак Милановића у Дервенту на прославу оснивања 103. бригаде ХВО и уручивање одликовања тој по злу чувеној јединици на годишњицу стравичног злочина који је регуларна Хрватска војска учинила у Сијековцу само неколико километара даље, представља скандал, отворен шамар, тешку увреду српском народу и срамно ругање свим српским жртвама у Посавини.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић назвао је долазак Милановића у Дервенту скандалом и националном срамотом.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић нагласио је да данашња посјета предсједника Хрватске, Зорана Милановића Дервенти и најављено одликовање припадника 103. бригаде ХВО Дервента некоректан, непримјерен и провокативан политички потез којим се умањују и вријеђају српске жртве уочи 31. годишњице страдања у Сијековцу.

- Одликовати оне који су чинили монструозне злочине над Србима у Посавини је крајње срамно и понижавајуће нарочито имајући у виду да породице страдалих Срба још чекају на судску правду за своје најмилије. Никад нисам био неко ко долијева уље на ватру и трудим се да у свему што се дешава тражим промил разумијевања за нешто, али у овом потезу то просто није могуће јер Милановићев чин не доприноси ни суживоту ни помирењу на овим просторима - навео је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана