Останак ван "малог Шенгена" води БиХ у изолацију

Вељко Зељковић
Останак ван "малог Шенгена" води БиХ у изолацију

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Уколико у БиХ не буде консензуса у вези са уласком у ткз. "мали Шенген", то ће довести до додатне изолације земље и наставка исељавања становништва са ових простора.

Општи је ово став саговорника "Гласа Српске", након што су представници Србије, Сјеверне Македоније и Албаније током протеклог викенда у Охриду усвојили иницијативу, симболичног назива, о укидању препрека за слободни проток робе, услуга, капитала и људи између ове три земље.

Овом приликом врата су отворена и за БиХ и Црну Гору. Предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату, Денис Звиздић, који је присуствовао овом састанку, изјавио је да БиХ још није спремна за "мали Шенген", јер не постоји консензус у вези са овим питањем, али и да би улазак БиХ у ову асоцијацију могао имати негативне посљедице за чланство у Европску унију.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске СЊОТ, Саша Грабовац, сматра да не стоје ове Звиздићеве изјаве, наглашавајући како не би требало пропустити ову прилику. 

- Евентуални улазак БиХ у ову асоцијацију значио би много за домаћу привреду, БДП земље, али и сам животни стандард грађана. Када је политички аспект у питању, постало је готово очигледно да није извјестан скори улазак земље у Европску унију, а поготово не након посљедњих изјава француског предсједника Емануела Макрона. Стога сам мишљења да нема ниједног разлога за неприступање овом својеврсном балканском Шенгену - каже Грабовац.  

Сличан став има и директор Иницијативе за бољу и хуманију инклузију и аналитичар др Жарко Папић из Сарајева.

Према његовим ријечима, улазак у "мали Шенген" донио би много позитивних ефеката, јер је овом иницијативом предвиђен слободан проток робе и људи између држава потписница.

- Мислим да у одређеним политичким круговима постоји неоправдан страх како се иза свега крије стварање неке нове Југославије. То је једноставно не стоји. Такође, мишљења сам да ни БиХ својим уласком у "мали Шенген" не би угрозила свој европски пут. Штавише, увјерен сам да бисмо били далеко ближе "вратима" Брисела -  наводи Папић.

Да би БиХ требало озбиљно да размотри могућност уласка у "мали Шенген" сматра и економски аналитичар Фарук Хаџић. Како каже, с обзиром на то да БиХ озбиљно касни на путу ка ЕУ, ово је једна добра прилика да се међусобном интеграцијом земаља западног Балкана, које имају перспективу уласка у ЕУ, створи цјелина, која би онда једног дана могла бити примљена "у пакету".

- Интеграција може донијети сигурно више користи, јер ће се омогућити бржи проток људи, капитала, робе и услуга, што је у ствари основа и ЕУ интеграција, али и наступати као цјелина према спољним партнерима - каже Хаџић, наглашавајући да би останак ван "малог Шенгена" значило само додатну изолацију БиХ и наставак исељавања становништва.

Балкан за 21. вијек

Лидери Србије, Албаније и С. Македоније су након заједничког састанка истакли како граде "Балкан за 21. вијек". Као један од првих потеза три земље биће укидање пасоша за грађане ове три земље. Осим тога, биће омогућен несметан пролаз робе, а увешће се и заједничке радне дозволе. Такође, предвиђено је и укидање фитосанитарног прегледа робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана