Оружје из БиХ црним каналима стиже у Украјину?

 Вељко Зељковић
Оружје из БиХ црним каналима стиже у Украјину?

САРАЈЕВО - Предузећа из ФБиХ која се баве намјенском индустријом и производњом муниције и оружја немају склопљених уговора са Украјином о испоруци војне опреме, али, како ствари стоје, дио тог њиховог војног “арсенала” ипак заврши у овој ратом захваћеној земљи преко посредника, односно свјетских дилера и “господара ратова”.

Снимак који се недавно, прије десетак дана, појавио на друштвеним мрежама, на којем се украјински војници хвале новим минобацачима произведеним наводно у БиХ, у фабрици БНТ Нови Травник, отворио је низ питања, поготово, јер је још 2015. на заједничком нивоу донесена одлука да се у ову земљу не извози војна опрема и наоружање. Био је то став српског члана предсједништва БиХ. Да ли се заиста ради о минобацачима произведеним у ФБиХ или копијама? Према подацима Спољнотрговинске коморе из БиХ је у првих десет мјесеци ове године извезено оружја и муниције у вриједности од чак 241,3 милиона марака. Највише се извозило у САД и Саудијску Арабију, Турску те Србију, Пољску и Египат.

- Анализирајући структуру скоро сав извоз се односи на категорију муниције - навели су из ове институције за “Глас Српске”, уз констатацију да није забиљежен никакав извоз у Украјину, али и не објашњавајући, уколико је “скоро сав” извоз био у муницији, шта је то од оног “мало преосталог” било у тим пакетима.

Извори “Гласа Српске” наводе да обично гдје има дима, има и ватре те подсјећају да је почетком октобра у САД ухапшен извјесни Мартин Златев, Бугарин са америчким пасошем, који је у неколико наврата током ове године склопио неколико вриједних уговора са украјинским властима о испоруци оружја и муниције. Златев је на крају пао због неисправних папира, а како су након тога објавили поједини амерички медији, Златев је намјеравао да преко своје фирме БМИ Кијеву прода оружје и муницију произведене у Бугарској и БиХ, које иначе званично не дозвољавају такву трговину са Украјином.

Према писању “Њујорк тајмса” фирма БМИ склопила је неколико послова са украјинском владом. Један је укључивао 2,2 милиона комада америчке муниције, вриједне 25 милиона долара. Још два уговора, вриједна око пет милиона долара, односила су се на 540 комада противтенковског оружја те 22 минобацача произведена у БиХ, као и 900 ракета земља-ваздух “маде ин” Бугарска. Како би заобишао законе у БиХ и Бугарској, БМИ је планирао да прикаже како је Пољска крајње одредиште овог оружја, објавио је овај амерички лист.

- Трговци оружјем се довијају на разне начине, покушавајући испод радара зарадити на уносној трговини оружјем. Случај Златева, који је ситна риба, указује на то да ових нелегалних радњи сигурно има те да су у њих вјероватно умијешане и поједине особе из ФБиХ, о чему би надлежне службе требало да се позабаве - указао је извор “Гласа Српске”.

С њим се слаже и други извор, близак обавјештајним круговима, наводећи да већ одређено вријеме постоје одређене сумње да се у једној од фабрика намјенске индустрије праве фиктивни уговори, али и да се ради за лагер, што није дозвољено, јер се производња мора базирати на унапријед потписаним уговорима.

- То није дозвољено. Бојим се да би све ово могло бити само врх леденог бријега - додао је он.

Ћосић: Све је могуће

Према ријечима директора Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме РС Горана Ћосића ово тијело не може знати и контролисати шта се све извози из БиХ, јер је читава намјенска индустрија смјештена на просторима ФБиХ, у фабрикама БНТ Нови Травник и “Игман” Коњиц.

- Званичних информација о предметном случају у вези са Украјином немам. Оружје би требало извозити само у оне земље у које је то дозвољено и за које зелено свјетло да прво Министарство одбране, а онда и Предсједништво БиХ. Да ли је било махинација, стварно не знам, али никад не треба искључити могућност да постоје ти црни канали - каже Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана