Орловићевој исплаћена одштета, измјештање цркве на чекању

Дарко Момић
Орловићевој исплаћена одштета, измјештање цркве на чекању

БАЊАЛУКА - Институције Српске предузимају све потребне правне радње на спровођењу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету “Фата Орловић и други против БиХ” којом је наложено уклањање православне цркве са земље Фате Орловић у Коњевић Пољу на подручју општине Братунац.

Према ријечима шефа Канцеларије правног представника РС Слободана Радуља, пресуда је већ спроведена у дијелу који се односи на плаћање накнаде подносиоцима захтјева.

- У пресуди је наведено да је БиХ на име материјалне одштете дужна обавезно платити 5.000 евра првом подносиоцу иницијативе, тј. Фати Орловић и по 2.000 евра осталим подносиоцима. Иако смо сматрали да је пресуда у том дијелу неправедна, јер је накнада требало да буде плаћена само власницима земље, а то су Фата Орловић и њени синови, а не свих 14 подносилаца иницијативе, ми смо исплатили одштету свим подносиоцима иницијативе који су нам предочили рачуне и осталу потребну документацију - каже Радуљ.

Када је ријеч о основном дијелу пресуде у којем се наводи да “БиХ мора да обезбиједи уклањање цркве најкасније у року од три мјесеца”, Радуљ каже да је то у надлежности Секретаријата за расељена лица и миграције.

В.д. директора Секретаријата Марко Аћић каже да је на његову иницијативу формирано једно неформално координационо тијело које, поред њега, чине директор Републичке дирекције за обнову и изградњу Славко Вукаловић, генерални секретар Владе РС Синиша Каран, начелник Братунца Недељко Млађеновић и митрополит дабробосански Хризостом.

- Секретаријату за расељена лица и миграције као правном сљедбенику Министарства за избјеглице и расељена лица запало је у надлежност да рјешава то питање. На моју иницијативу формирано је то неформално координационо тијело у које су укључени представници институција којих се дотиче тај проблем и недавно смо имали и састанак. Након што смо добили благослов његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома, постигли смо сагласност и направили одређен план мјера које планирамо предузети у правцу спровођења пресуде. У наредном периоду планирамо тај план представити носиоцима највиших институција Српске и БиХ - каже Аћић.

Према његовим ријечима, план је да црква буде измјештена и с тим је сагласан и митрополит Хризостом.

- Али црква ће практично наставити да живи, јер је планирано да се иконостас, полијелеји и остале покретне ствари, као и грађевински материјал, односно цигла и остало искористи за изградњу цркве у Братунцу која ће бити дио централног спомен-обиљежја српским жртвама Подриња - прецизира Аћић.

Подсјећамо, црква у Коњевић Пољу изграђена је 1998. године, а спор у овом предмету траје од 1999. године, када је Комисија за имовинске захтјеве расељених лица и избјеглица утврдила да Фата Орловић и њена породица имају право на враћање имовине. Европски суд за људска права у Стразбуру почетком октобра прошле године донио је коначну пресуду у овом предмету према којој црква треба да буде уклоњена до 1. априла.

Издвојено мишљење

Према пресуди суда из Стразбура, црква треба да буде уклоњена са земље у власништву Фате Орловић и њених синова најкасније до 1. априла. Интересантно је да се с тим дијелом пресуде није сложио тадашњи предсједник суда Јон Фридрик Кјелбро.

- Слажем се с пресудом, осим у дијелу који каже “да тужена држава мора обезбиједити уклањање цркве са земље подносиоца пријаве у року од три мјесеца од дана када пресуда постане правоснажна”. Сматрам да је та мјера проблематична - навео је предсједник суда у издвојеном мишљењу. Управо због тога суд у Стразбуру неће предузимати никакве мјере уколико до наведеног рока црква не буде измјештена, уколико се установи да је тај посао започет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана