Орбанов секретар донирао 66 хиљада еура за обнову Саборне цркве у Мостару

ГС
Foto: Кликс

МОСТАР - Државни секретар за вјерска и национална питања у кабинету премијера Мађарске, Миклош Шолтес, посјетио је данас градилиште Саборне цркве Свете Тројице у Мостару за чију обнову је уручио донацију Владе Мађарске од 66 хиљада еура.

Приликом сусрета са представницима српске заједнице у Мостару Шолтес је казао како Мађарска има добре односе са српским народом у Србији, али и ван Србије, те истакнуо да Срби у Мађарској као национална мањина, имају цркве, школе, културне институције, које подржавају.

Том приликом је нагласио да је Мађарима јако важан мир на Балкану и да им је због тога важно да имају добре односе са свим народима на Балкану.

Говорећи о донацији средства за обнову Саборне цркве је казао како то није довољно, али да Мађарска жели учествовати у обнови те важне грађевине.

Подсјетио је и како је та земља помогла и хрватску заједницу у изградњи студентског дома “Домпес”, те да су прије 25 година мађарски војници помогли у обнови Старог моста у Мостару.

Шолтес је најавио и да ће покренути иницијативу за сарадњу српске заједнице у Мађарској са српском заједницом у Мостару на образовном и културном пољу и нагласио да је, “ јако важно да сарађују хришћанске заједнице, али да се морају поштовати и друге вјере”.

Шолтес је са сарадницима присуствовао и освештању зграде “Просвјетине школе” у Мостару коју су освештали владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, игуман манастира Житомислић Данило Павловић и мостарски свештеници Радивоје Круљ и Небојша Радић, преноси Кликс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана