Општине и градови дугују 360 милиона

Маријана Миљић Бјеловук
Општине и градови дугују 360 милиона

БАЊАЛУКА - Обавезе градова и општина у Српској на крају прошле године по основу директних кредитних задужења износиле су 360,24 милиона КМ, што је за 5,53 милиона марака мање у односу на крај 2021. године, казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија РС.

Најчешћи разлози задужености општина и градова у Српској су рефинансирање постојећих кредита, али и реализација капиталних инвестиција.

- Локалне заједнице које су на крају 2022. године имале највећи проценат задужености по основу постојећих кредитна у односу на остварене редовне приходе из претходне године су општине Кнежево, Језеро, Србац и Козарска Дубица, али и град Добој - казали су у Министарству финансија.

Дугорочна задуженост општине Србац износи око девет милиона марака, а годишње на отплату кредита из локалне касе оде око 1,2 милиона марака.

- Редовно сервисирамо све те обавезе и тако ћемо наставити. При горњој смо граници задужености која је дефинисана законом - рекао је “Гласу” начелник општине Србац Млађен Драгосављевић и додао да велики износ њихових кредита датира из ранијег периода.

Нагласио је да је новијег датума само револвинг кредит за покривање текуће ликвидности, али и додао да су имали двије емисије обвезница, од којих је једна била намијењена за градњу зграде за младе брачне парове.

У општини Језеро тренутне кредитне обавезе износе 805.000 марака.

- Са доласком на мјесто начелника, још 2016. године, затекла сам два буџета општине у минусу од претходне власти и начелника тадашње локалне управе. Тада смо имали обавезе тешке 300.000 марака само за порезе и доприносе. Поред тог износа, имали смо и дуговања према комуналним предузећима па су на крају укупне обавезе које смо преузели биле тешке више од милион марака. Због тога смо тада ушли у кредитно задужење и кренули у препакивање кредита - рекла је начелница Језера Сњежена Ружичић.

Нагласила је да су кредитна задужења која су имали у 2021. години препаковали у дугорочни ненамјенски кредит од 850 милиона марака без камата.

- За рефинансирањем тог старог кредита посегнули смо због високе каматне стопе. Тај кредит усмјерен је у инвестиције и чишћење старих обавеза - казала је “Гласу Српске” Ружичићева.

Начелник Кнежева Горан Боројевић као ни први човјек Козарске Дубице Раденко Рељић јуче нису одговарали на наше позиве. Такође, ни из града Добоја нисмо успјели добити податке о томе колико тренуто износе њихове кредитне обавезе.

Шесторка без кредита

У Министарству финансија РС казали су да шест локалних заједница у Српској нема никаквих обавеза по основу директних кредитних задужења. Према њиховим подацима, то су Челинац, Петровац, Источни Дрвар, Источни Мостар, али и Рудо и општина Осмаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана