Опозиционе странке договарају власт у Сарајеву, владајуће траже да се поштује воља народа

ГС
Опозиционе странке договарају власт у Сарајеву, владајуће траже да се поштује воља народа

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО – У централи СДП-a у Сарајеву почео је састанак представника СДС-а, ПДП-а, Листе за правду и ред, СДП-а и Покрета за државу како би покушали постићи договор о гласању на сједници Народне скупштине Републике Српске о делегатима у Клубу Срба у Парламенту БиХ, те формирању власти на нивоу БиХ без СНСД-а.

Представници владајућих странака у Српској упозоравају да је  једина логична ствар да се власт на нивоу БиХ формира уз учешће изборних побједника и владајуће већине у Републици Српској.

Лидер СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да би формирање власти на нивоу БиХ са странкама опозиције из Републике Српске било лоше за БиХ која је неуспјешна, нефункционална и готово пропала.

Додик је истакао да Република Српска мора јединством да се представи на нивоу БиХ.

-Најбоље би било да се републички интереси заједнички представљају на нивоу БиХ, а не они који нису добили подршку народа - рекао је Додик новинарима у Котор Варошу

Додик очекује да ова политичка партија има четири делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

-Према ономе о чему смо разговарали са нашим коалиционим партнерима то не би требало да буде проблем, али не могу рећи са сигурношћу имајући у виду да су сви „скочили” - од региона, САД, Велике Британије да разговарају са сваким послаником и покушавају да сломе њихову вољу - рекао је Додик.

Тврди да су неки синоћ и позвани у Београд да у ко зна каквом формату разговарају са неким људима који нису власт.

-Амбасадор САД у БиХ ходао је по Републици Српској и мијешао се у унутрашње стране, а у политички живот се мијешају сваки дан. Британци пријете, призивају, охрабрују и шта све не и све је одједном постало важно. Важно је зато што смо имали нетачну тврдњу да је од пет делегата у Дому народу наметнуто да је проста већина четири, иако математика каже да је то три - рекао је Додик.

Он је поновио да је зато важно да СНСД има четири кандидата да би се тамо могло на најбољи начин заштити интерес Републике Српске што СНСД ради на најбољи начин.

Додик каже да лидер СДА Бакир Изетбеговић јуче позива опозицију из Републике Српске да заједно формирају власт на нивоу БиХ, што је математички могуће, али функционално никако.

-Видјећемо, коалиција око СНСД-а има апсолутну већину у Републици Српској па ће се видјети шта је могуће, а шта није -истакао је Додик.

Он каже да је Сарајеву потребно да Републику Српску окриви за све, односно за неке застоје, али да то неће успјети.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић сматра да није могуће да се реализује пројекат према којем би опозиција из Републике Српске учествовала у формирању власти на нивоу БиХ.
Коментаришући састанак представника опозиције у Сарајеву Чубриловић је рекао новинарима у Бањалуци да тај пројекат није добар за БиХ и да није могуће да се реализује.
Чубриловић је рекао да је право сваке политичке партије која учествује на изборима да се бори да уђе у власт.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да би прављење коалиције опозицоних партија Републике Српске са СДП-ом за БиХ ниво успорило процес верификације надлежности Српске и поништило изборну вољу народа.

Коментаришући предстојећи састанак опозиционих партија Српске са СДП-ом, то јест странкама “осморке” у ФБиХ, Стевандић је рекао да владајућа већина у Републици Српској, на челу са СНСД-ом, коалицију за све нивое саставља на базичним принципима суверенитета Републике Српске, могућег повратка надлежности Српској и јачања институција Републике.

-Базични принципи које би опозиција потписивала или договарала са „осморком“ неспорно да морају да слиједе политички пројекат федералних партија. Ти базични принципи говоре о јачању БиХ на терет ентитета, односно Републике Српске, и говоре о смањеном капацитету Српске који би био темељ будуће БиХ - истакао је Стевандић.

Нагласио је да се владајућа коалиција Српске у протекле четири године борила за афирмацију Републике Српске и остваривала значајне међународне контакте.

Стевандић је нагласио да је од примарне важности математички збир који говори о томе ко има колику подршку народа.

Стевандић је додао да збир говори да опозиционе странке имају око једну трећину подршке у Народној скупштини Српске, чак и са Покретом за државу.

-Што се тиче Парламентарне скупштине БиХ, од 14, неспорно је да коалиција која је побиједила у Републици Српској, и која је добила 100.000 гласова више за члана Предсједништва БиХ од кандидата опозиције, има осам а да они имају пет, са Бошњаком шест - објаснио је Стевандић.

Он је истакао да таква математика говори да би прављењем коалиције опозиционих партија Српске са СДП-ом била поништена већинска воља народа исказана на општим изборима.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да је једина логична ствар да се власт на нивоу БиХ формира уз учешће изборних побједника и владајуће већине у Републици Српској, чија би четири делегата у Српском клубу Дома народа Парламентарне скупштине БиХ била важан дио одбране интереса Српске.

-И то заједно са посланицима у Представничком дому парламента БиХ и српским чланом Предсједништва БиХ -, рекао је Бањац Срни.

Он је рекао да је легитимно право свих партија, па и опозиције у Српској, да покуша да уђе у власт на нивоу БиХ.

-Али, видјећемо. Мислим да неће доћи до другачијег формирања власти, осим онако како је народ изгласао на изборима - рекао је Бањац.

Поновио је да улазак опозиције у Српској у власт на нивоу БиХ не би био у складу са изборним резултатима.

-Наравно да не ако знамо да српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић долази из СНСД-а - партије која је освојила највише гласова. Ту имамо и Уједињену Српску и ДЕМОС који имају посланике у Представничком дому парламента БиХ. И када све погледамо, владајућа коалиција у Српској има реалну већину што се тиче српског дијела у Дому народа - подсјетио је Бањац.

Он каже да га зачуђује борба за четвртог делегата у Дому народа парламента БиХ у којој коалиција на челу са СНСД-ом покушава да их има како би блокирала све могуће процесе на штету Српске.

-С друге стране, опозиција има толику жељу да блокира у томе владајућу већину у Републици Српској, а све да би могли да договарају нешто са партијама из Федерације БиХ што је за мене апсолутно несхватљиво. Мора се знати да су Дом народа парламента БиХ и наведена четири делегата у Српском клубу, уствари, највећа заштита коју Српска може имати у парламенту и заједничких институцијама БиХ - рекао је Бањац.

СДП је испред Покрета за државу, позвао опозиционе странке из Републике Српске на разговор како би покушали постићи договор.

У делегацији опозиционара су Бранислав Бореновић, Игор Црнадак, Милан Миличевић, Небојша Вукановић, Вукота Говедарица, Дарко Бабаљ и Ненад Вуковић.

На састанак је испред ПзД-а стигао Војин Мијатовић, а домаћин састанка је Нермин Никшић, предсједник СДП-а.

СНСД има три сигурна делегата у Дому народа Парламента БиХ, а отворене су позиције за још два мјеста.

СДС ће имати једног делегата, а још је неизвјестан пети – да ли ће бити из редова Покрета за државу или ПДП-а или СНСД-а.

Небојша Вукановић за Кликс  је казао како се нада да ће данас постићи договор који би, како каже, могао бити и договор формирања будућег Савјета министара.

Сарадња са Станивуковићем

Када је ријеч о сарадњи СНСД-а и институција Републике Српске са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем, Милорад Додик је подсјетио да институције Српске имају сарадњу и са онима који нису из СНСД-а.

-Бањалука је град који тражи да се рјешавају проблеми. Ако опозиција мисли да не треба бити сарадње са институцијама Српске, онда ће то бити на штету Бањалуке - , нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је са Бањалуком спроведено неколико акција, а да јој предстоји организовање “Српска опена” како би била добар домаћин.

-Мени не представља проблем да сарађујем са Станивуковићем на оваквим пројектима, а шта мисле његови из опозиције то је њихов проблем - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана