Опозицији сад не сметају прелетачи

Ведрана Кулага Симић, Дарко Момић
Опозицији сад не сметају прелетачи

БАЊАЛУКА - Скупштинске већине у неколико општина и градова у Српској формиране су захваљујући одборницима странака владајуће коалиције који су промијенили политички табор и приклонили се коалицијама окупљеним око СДС-а и ПДП-а, али то прелијетање не смета опозиционарима.

Иако су посљедњих година оштро критиковали прелетаче, из редова ове двије странке није се чула ниједна ријеч против оних који су прелетјели у њихове редове и омогућили им да формирају скупштинске већине.

Међу првим одборницима који су изабрани на листи једне странке, а послије избора окренули ћурак и приклонили се супротном политичком табору је одборник СП-а у Дервенти Мирко Земуновић. Он је напустио коалицију окупљену око СНСД-а и приклонио се СДС-у, а за­ узврат је именован за предсједника дервентске Скупштине.

Послије тога политички салто је направила одборник СНСД-а у Скупштини општине Модрича Боса Новаковић која се такође приклонила већини окупљеној око СДС-а, али, за разлику од Земуновића, она се задовољила функцијом потпредсједника СО Модрича.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС и један од челника дервентског одбора ове странке Игор Жунић каже да је опозиција и о питању прелетача показала своје лицемјерје.

- Опозиционари само оне који се одмакну од њихове политике, а која је веома често погубна по РС, називају погрдним именима. А када људи који су са нама потписали коалиционе споразуме, дали ријеч и на крилима наше политике добили гласове, потом приђу њима због личних интереса, онда из опозиционих редова ћуте и не називају их погрдним именима - каже Жунић.

Посљедњи примјер политичког прелијетања десио се у Прњавору у којем је СДС преокренуо политичку ситуацију у своју корист тако што се договорио о сарадњи са дијелом одборника који су након избора формирали већину са СНСД-ом. Шеф прњаворског СДС-а Милан Петровић за идућу сједницу СО Прњавор најавио је смјену актуелног скупштинског руководства које предводи кадар СНСД-а и формирање нове већине коју ће чинити и по један одборник ДЕМОС-а и НДП-а.

Начелник Прњавора Дарко Томаш (СНСД) за “Глас Српске” подвлачи да је у позадини свега лични интерес и да је оно што се десило школски примјер политичке корупције.

- Лични интерес је надвладао све и јасно је да се ради о прелетачима. Мене занима и став руководства ДЕМОС-а, јер је и један њихов човјек, који је био дио већине, прешао на другу страну, а још један је напустио НДП и приклонио се СДС-у. Ово је класични примјер политичке корупције, да не кажем политичке куповине одборника од стране СДС-а, а сами се куну и увијек причају причу како су против тога. То су урадили у Прњавору, баш у вријеме када је требало да неке од крупних афера дођу на дневни ред, од оних везаних за рибњак и слично - каже Томаш.

Политиколог Синиша Симикић каже да нису сви прелетачи исти, јер није исто када неко из власти оде у опозицију као када из опозиције пређе у владајуће редове.

- Скорашњи преласци на локалном нивоу су обиљежени формирањем нових скупштинских већина, тако да се с правом може сумњати да је у питању неки интерес локалних одборника - каже Симикић.

Најбоља понуда

Синиша Симикић каже да из страначких централа очигледно не могу до краја да контролишу своје одборнике на локалу.

- Због тога и долази до непринципијелних коалиција, али тим политичарима који једном због интереса промијене страначки дрес касније се тешко може вјеровати. Бирачи оправдано постављају питање да ли ће они у случају сљедеће најбоље понуде опет урадити исто - каже Симикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана