Опозиција у Српској тражи утврђивање легитимитета претходних избора

ГС
Foto: Радош Крстојевић/Н.Н.

БАЊАЛУКА - Милан Радовић, носилац листе СДС-а за Народну скупштину РС за Изборну јединицу 3 и замјеник предсједника ове странке, поновио је да треба да се утврди легитимитет и легалитет претходних избора.

"Оно што баца сјену на изборе јесте да је у неким изборним јединицама дошло до прекида приликом бројања гласова. Изборни материјал у врећама се не слаже са бројем гласова, што је из више извора достављено и СДС и ПДП. Наши правни тимови већ су почели да шаљу пријаве ЦиК БИХ", рекао је Радовић, преносе Независне.

Он каже да се морају утврдити све неправилности у записницима и изборном материјалу, јер се и у званичним подацима које је објавио ЦИК могу видјетии да бројке нису идентичне.

"Ми из СДС сматрамо да је нужно да се то уради. Јер ако неко пише нуле у записнику, гдје су некоме дописивани а гдје узимани гласови  можете мислити шта ће бити на сљедећим изборима. Прегледати да ли је оно што је задужено у ствари оно што је затечено у врећи. То исто тражимо да уради и СНСД", поручио је он.

Драшко Станивуковић, носилац листе ПДП-а за Народну скупштину РС у Изборној јединици 3 каже да сви морају да задрже достојанство у оваквим приликама.

"Ја као градоначелник немам никакав проблем да се гласови преброје и из 2020. године. Неки људи имају страх да ће завршити иза решетака. Ми данас чврсто и одважно позивамо институције попут МУП-а да сагледају све шта се дешавало", казао је Станивуковић.

Он је коментаришући тврдње да је један дио кандидата ПДП-а добио гласове малверзација рекао да гдје год постоји сумња на тако нешто, треба да се преброји опет.

"Ја пристајем на то. Ми овдје не чувамо Драшка, Јелену, Радовића или Говедарицу, већ народну вољу. У том погледу ми се крећемо", навео је он.

Додао је да је поразно и то што о појединим мјестима Тривићева није имала ниједан глас што је, како каже, потпуно бесмислено.

"Овдје је проблем што је чак 200.000 људи изашло мање на изборе у БиХ и што морамо вратити повјерење у институције. Морамо се борити за истину", навео је Радовић. 

Радовић истиче да је протест заказан за сутра у 18 часова.

"Тражили смо дозволу, захтјев је поднесен јуче. Мора се утврдити како је и зашто прекинут изборни процес који није завршен до данас. Суштински захтев је да се утврди ко је мијењао записнике у корист одређених кандидата, гдје није било могуће да се одрже избори, зашто су кутије у Приједору отваране у току избора, зашто су уписивани лажни гласови?", рекао је Радовић.

Истакао је да постоји проблем са валидношћу записника.

"Инсистирамо да се утврди шта је у врећама и шта је у записнику. Ту ћемо прекинути све процесе који су били дио Изборног процеса. Шта мислите ако не истрајемо на овоме, да ли ће људи излазити на изборе. Ево ја ћу вам рећу, ја и људи блиски мени нисмо имали ниједан глас тамо гдје гласа наша родбина. То је прекрајање воље. Морамо елиминисати те људе. Опет бројати све. Они који потпишу сада записнике и који се не слажу са бројем гласова тамо, такође требају кривично одговарати. Имамо прекид извјештавања и ГИК-а и ЦИК-а. Значи скоро 40 сати од избора ми немамо резултате. Велика је сјена бачена на изборни процес на бројање гласова и резултата у коначници. Неко се усудио да у записник записује нешто што није у кутијама", рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана