Опозиција без кандидата у 12 општина

Дарко Момић
Опозиција без кандидата у 12 општина

БАЊАЛУКА - Двије највеће опозиционе странке СДС и ПДП немају своје кандидате за начелнике у дванаест општина у Српској, не рачунајући Вукосавље и Сребреницу, гдје све српске партије подржавају заједничке кандидате који су функционери СНСД-а.

Без начелничких кандидата из сопствених редова СДС и ПДП ће на новембарским изборима наступити у Крупи на Уни, Рибнику, Мркоњић Граду, Петровцу/Дринићу, Источном Дрвару, Језеру, Пелагићеву, Шековићима, Новом Горажду, Братунцу, Челинцу и Шамцу. Специфична ситуација је у Челинцу, гдје ове двије опозиционе странке подржавају кандидата ДНС-а Жељка Дубравца и Шамцу, гдје као и 2016. године подржавају актуелног начелника Ђорђа Милићевића из НДП-а, иако је његова странка послије општих избора 2018. године прешла у владајући табор.

У одсуству кандидата које подржавају опозиционе партије као у Челинцу и Шамцу, владајуће странке ће се међусобно борити за начелничке функције у преосталих десет општина, при чему су у Језеру и Мркоњић Граду већ познати будући начелници, јер у те двије општине кандидате за начелнике има само СНСД. У Мркоњићу је то Драган Вођевић, а у Језеру актуелна начелница Снежана Ружичић.

Када је ријеч о преосталих осам општина, у Крупи на Уни копља ће укрстити актуелни начелник и заједнички кандидат СНСД-а и ДНС-а Младен Кљајић, затим бивши начелник ове општине Гојко Кличковић, који је као функционер СДС-а био и премијер Српске, а сада је кандидат Социјалистичке партије те кандидат ДЕМОС-а Ђорђо Јеж. У Петровцу-Дринићу актуелном начелнику Милану Грбићу из ДЕМОС-а на црту ће као и прије четири године кандидат СНСД-а Драго Ковачевић те Бојан Балабан из ДНС-а. Идентична ситуација је и у Шековићима, гдје ће се за фотељу начелника борити Миладин Лазић из ДЕМОС-а, Далибор Глишић из ДНС-а и Момир Ристић из СНСД-а.

Начелница Новог Горажда и функционер СНСД-а Мила Петковић за нови мандат ће се борити против Мухамеда Машића из СДА и Сретена Крстановића из НДП-а. Дугогодишњи начелник Братунца Недељко Млађеновић ове године ће први пут у трку као кандидат СНСД-а, а противкандидати су му Салих Дубичић из СДА и независни кандидат Срђан Ранкић. Првом човјеку Пелагићева и функционеру СП-а Сими Стакићу фотељу ће покушати да преотме Славко Тешић из СНСД-а, а актуелни начелник Рибника Небојша Караћ из СНСД-а за нови мандат бориће се против независног кандидата и свог презимењака Драгана Караћа. Начелница Источног Дрвара Милка Иванковић из Завичајних социјалдемократа уз подршку СНСД-а за нови мандат ће се борити против Жељка Стевандића из ДНС-а.

Из СДС-а и ПДП-а нису јуче одговорили на наше питање зашто немају кандидате за начелнике у двадесет одсто локалних заједница у Српској, док политиколог Љубинко Јовић каже да је потребно много снаге, организованости, али и новца да би странка имала своје кандидате у свим локалним заједницама.

Он оцјењује да су СДС и ПДП у ДНС-у видјели могућност да постану дио власти у Челинцу, али да је по томе што је кандидат из ДНС-а јасно да та партија игра главну улогу у расподјели моћи унутар коалиције.

- Слична ситуација је и у Шамцу, а што се тиче осталих мјеста гдје СДС и ПДП немају кандидате, те двије странке су већ годинама прилично ослабљене у тим срединама - каже Јовић.

Калиновик и Чајниче

Владајуће странке би могле да олакшају посао актуелном начелнику Чајнича Горану Караџићу из СДС-а. Њему ће поново на црту Неђо Машић из СНСД-а, али и Бојан Танасковић из ДЕМОС-а, Милан Тупеша из ДНС-а и Данијел Даниловић из Уједињене Српске.

Поред Чајнича, интересантна борба би се могла водити за фотељу начелника Калиновика, гдје су кандидати само Радомир Сладоје из СНСД-а и његов презимењак Мирослав Сладоје из СДС-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана