ОО БХ Поворке поноса најавио кривичне пријаве против Додика и Станивуковића

ГС
ОО БХ Поворке поноса најавио кривичне пријаве против Додика и Станивуковића

САРАЈЕВО - Чланови Организационог одбора БХ Поворке поноса у БиХ најавили су данас подношење кривичних пријава против предсједника Републике Српске Милорада Додика и градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, због, како су навели, "хушкања и давања зеленог свјетла насилницима".

Организатори Поворке поноса су на конференцији за новинаре рекли да је кривични поступак покренут и тренутно има квалификацију "насилног чина", да ће они инсистирати на квалификацији "злочин из мржње", преноси Танјуг.

Након давања изјава у полицији, а што је трајало пет или шест сати, како каже Мирза Халилчевић “дословно су евакуисани из Бањалуке укључујући и оне који имају пребивалиште у Бањалуци”. 

Тврди да је све, како је казао, изгледало као војна операција, пренели су сарајевски медији.

Нагласио је да су активности Поворке поноса у Бањалуци биле предвиђене у затвореном простору и да није било планиране шетње.

Више непознатих особа физички и вербално је у суботу напало групу грађана која се самоиницијативно окупила испред просторија невладине организације Транспаренси интернашенал у Крфској улици у Бањалуци.

Полиција је прије тога забранила раније најављени скуп БХ Поворке поноса која је планирала пројекцију филма “Pride” дискусију о правима и слободама и журку у простору ДКЦ Инцел. Овај скуп је забрањен уз образложење да су активисти након низа пријетњи угрожени те да им се не може гарантовати безбједност.

Предсједник Републике Српске Милорад Додикм као и градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић осудили су напа на активисте БХ поворка поноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана