Омогућено спровођење локалних избора и у Мостару

Срна
Омогућено спровођење локалних избора и у Мостару

САРАЈЕВО - Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су измјене Изборног закона БиХ по хитном поступку, што ће омогућити спровођење локалних избора и у Мостару.

За измјене Изборног закона гласало је 13 делегата, против је био један, док уздржаних делегата није било.

Дом народа усвојио је закључке СНСД-а којима се од Херцеговачког-неретванског, Посваског и Западно-херцеговачког кантона, гдје Срби још нису конститутивни, тражи да до дана спровођења локалних избора усвоје измјене Устава ради осигурања конститутивности свих народа на тој територији.

Током расправе о измјенама Изборног закона предсједавајући Дома народа Никола Шпирић рекао је да је добро за све грађане Мостара да након 12 година имају право да се демократске изјасне и бирају власти у овом граду.

“Срби се 25 година након Дејтонског споразума боре за конститутивност у појединим кантонима. Ми ћемо, наравно, данас подржати овај закон, али као што је урађено у Представничком дому прелажемо идентичне закључке којим се тражи да се до избора обезбиједи уставна конститутивност Срба у три кантона у којима то сада није случај”, рекао је Шпирић.

Он је истакао да ће се велика политичка борба водити након избора када се буде расправљало о Статуту града Мостара, истичући да сви народи, прије свега српски изборе за конститутивност, те учествују у доношењу тог акта.

“Да се настоји изградити једнака позиција за све конститутивне народе и грађане Мостара, те да тамо гдје Срби нису конститутивни до избора буде обезбијеђена њихова уставна конститутивност”, рекао је Шпирић.

Према закључку који је предложио Шпирић, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ сматра неопходним да скупштине Херцеговачког-неретванског, Посваског и Западно-херцеговачког кантона до дана спровођења локалних избора усвоје измјене устава у правцу осигурања конститутивности свих народа на територији тих кантона.

Делегат из реда хрватског народа Златко Милетић је истакао да има озбиљне замјерке на садржају измјена Изборног закона, честитајући лидерима ХДЗ-а и СДА Драгану Човићи и Бакиру Изетбеговићу да су дошло до договора који ће омогућити да до краја календарске године буду проведени локални избори у Мостару.

“Молим Изетбеговића и Човића да идући пут у преговоре укључе и представнике српског народа. Град Мостар колико год да је бошњачки и хрватски толико је и српски. Да вам не помињем имена познатих Срба од пјесника, музичара, писаца, спортиста који су пронијели добар глас о том граду широм свијета”, рекао је Милетић, истичући да ће подржати закон.

Он је затражио да приликом израде Статута Мостара и Срби, али и други грађани имају једнак третман, како се сутра опет не би било недоумица да ли је тај акт у складу са Уставом или не.

Делегат Денис Бећировић рекао је да је и против хитног поступка и против Приједлога закона јер сматра да је то политички модел који се заводи у Мостару.

“Против сам политичког рецепта који је на сцени и политичког приступа овој проблематици. Није у реду да двије политичке партије одлучују о овом проблему и ми овдје дјелујемо као проточни бојлер”, рекао је Бећировић.

Он је рекао да Мостар припада и треба да припада свим народима тог града, те да сваки добронамјеран политичар тежи ка мултиетничком Мостару, као и да се то не може парцијално рјешавати.

“Мислим да треба заштити права Срба у Мостару као што треба заштити права и Срба и Хрвата и Бошњака на територији цијеле БиХ”, каже Бећировић.

Делегат Драган Човић је истакао да се поред надмудривања мора држати Дејтонског споразума до краја, јер је тај акт дефинисао БиХ као заједницу три конститутивна народа који у њој живе.

“Најважније је да добијемо могућност да избори у Мостару буду одржани заједно са изборима у цијелој БиХ”, поручио је Човић, рекавши да ће до краја наредне седмице бити усвојен и Буџет БиХ за ову годину на оба дома парламента БиХ.

Он је поручио да је ово шанса да Мостар има своје вијеће и градоначелника, те да је ово могућност да, између осталог, Коридор “Пет це” прође кроз Мостар.

Током дискусије делегат Бакир Изетбеговић је навео да би данас требало бити свечано расположење.

“Не мислим да ће у Мостару задуго бити савршеног рјешења, али начин на који је постигнут и сам садржај је добар. Ствари ћемо помицати напријед и ово је моменат када то чинимо. Надам се да ћемо једног дана имати директне изборе градоначелника Мостара и да неће требати никакве квоте и заштитни механизми”, рекао је Изетбеговић, позивајући делегате да усвоје овај закон.

Дом народа гласао је по хитном поступку о измјенама Изборног закона БиХ сходно закључку посланика ХДЗ-а БиХ Борјане Кришто којег је јуче усвојен.

Ове измјене Изборног закона омогућиће грађанима Мостара да гласају на локалним изборима након два изборна циклуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана