Округли сто у Бањалуци: Изворни Дејтонски споразум гарант за стабилну будућност

Срна
Округли сто у Бањалуци: Изворни Дејтонски споразум гарант за стабилну будућност

БАЊАЛУКА- У БиХ је неопходно вратити се изворним одредбама Дејтонског мировног споразума и спровести реформу Уставног суда БиХ што би био гарант за стабилну будућности, истакнуто је данас у Бањалуци на округлом столу о теми “Изворни Дејтон”.

Професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Миле Дмичић сматра да је БиХ неопходно вратити изворним одредбама Дејтонског мировног споразума, односно нормативно-правном моделу друштва из 1995. године.

-Захтјев Републике Српске за враћање изворним одедбама Дејтонског мировног споразума није угрожавање територијалног интегритета и независности БиХ. То је истинска потреба да буду употријебљене уставне, политичке и егзистенцијалне могућности да би био осигуран трајни опстанак два ентитета и три државотворна народа - рекао је Дмичић новинарима и додао је да за ово потребан општи консензус у БиХ.

Некадашњи хрватски члан Предсједништва БиХ Иво Миро Јовић нагласио је да је недопустиво да други управљају процесима у БиХ.

-БиХ мора ићи путем компромиса. Морамо уважавати једни дурге и поштовати све што је договорено у Дејтону - рекао је Јовић.

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја тврди да постојеће политичке прилике у БиХ указују да би враћање изворном Дејтонском споразуму донијело стабилност.

-Рјешења из изворног Дејтонског споразума била би важна за стабилност, све остало би било неизвјесно - каже Шолаја и подсјећа да Дејтонским мировним споразумом није предвиђена централизација БиХ како тврди лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Невенко Врањеш сматра да би враћање изворним одредбама Дејтонског мировним споразума допринијело стабилности политичких прилика у БиХ.

-Позивам академску заједницу, научну и стручну јавност да буду енергичнији када се говори о овој теми. Они морају информисати домаћу јавност и међународне актере о настојањима политичког руководства Републике Српске да укаже на уставну позицију Српске и Дејтонску позицију БиХ - рекао је Врањеш.

Он је оцијенио да су недопустве пријетње санкцијама званичницима Српске који су легитимно изабрани.

Округли сто организовао је Истраживачки центар Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана