Окончан спор у вези са земљиштем Старе аутобуске станице у Бањалуци: Уставни суд пресудио у корист „Аутопревоза"

Дарко Момић
Окончан спор у вези са земљиштем Старе аутобуске станице у Бањалуци: Уставни суд пресудио у корист „Аутопревоза"

БАЊАЛУКА - Послије маратонског судског спора који се водио између Града Бањалука и фирме „Аутопревоз" у вези са атрактивним земљиштем некадашње Старе аутобуске станице у најужем градском језгру, Уставни суд БиХ је прије два дана пресудио у корист „Аутопревоза" и послије 16 година ставио тачку на овај судски спор.

У пресуди коју је објавио пословни портал Капитал.ба наводи се да Уставни суд БиХ поништава пресуду Вишег привредног суда у Бањалуци којом је граду било додијељено земљиште Старе аутобуске станице, као и зграда Музеја савремене умјетности РС, а оставља на снази ранију пресуду Окружног привредног суда у Бањалуци која је у корист „Аутопревоза".

- Укида се пресуда Вишег привредног суда од 17. октобра 2017. године, а оставља на снази пресуда Окружног привредног суда од 7. августа 2017. године - наводи се у одлуци Уставног суда БиХ.

Усвојену апелацију поднијели су „Аутопревоз" и предузеће „Бењо Реал Естате" које је 2013. године од „Аутопревоза" купило дио земљишта у вријеме док је судски спор био у току. У одлуци суда наводи се и да су „овај предмет раније вратили Вишем привредном суду на поновни поступак, али да је тај суд поново донио истовјетну одлуку засновану на „вјероватноћи", а не на чврстим доказима".

Овај спор води се од 2004. године када је Град захтијевао да се земљиште Старе аутобуске станице и зграда музеја упишу као његово власништво на основу уговора из 1979. године којим је град „Аутопревозу" дао земљиште за изградњу нове аутобуске станице у замјену за спорно земљиште. Међутим, тај уговор никада није заведен у у земљишно-књижну евиденцији, а Град Бањалука током спора суду није доставио оригиналан уговор о замјени некретнина.

Начелник Одјељења за просторно уређење бањалучке градске управе Слободан Станаревић каже да град још није добио пресуду, али додаје да је дугогодишњи судски спор представљао велико оптерећење граду.

- Вријеме је да се пронађе рјешење у обостраном интересу како би се наставио убрзани развој града - каже Станаревић.

Сувласник „Аутопревоза" Сладомир Ђурић каже да су у овом предузећу били увјерени да ће у коначници суд пресудити у њихову корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана