Околић: Предсједништво БиХ води спољну и одбрамбену политику, а не министар одбране

ГС
Foto: Министарство одбране БиХ

САРАЈЕВО-Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је данас Срни да су изјаве ресорног министра одбране Сифета Поџића на самиту НАТО у Мадриду непримјерене и ван уставних овлаштења.

Околић је рекао да Поџић не може да износи у јавност политиче ставове самостално, без ставова надлежних органа, конкретно Предсједништва БиХ, те навео да су многе Поџићеве реченице у Мадриду заиста спорне, посебно из угла званичне политике Републике Српске.

"Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић отишао је на самит НАТО-а који се одржава у Мадриду, што није уобичајено, јер тамо треба да учествују шефови држава или влада, зависно до делегације или државе", рекао је Околић.

Према његовим ријечима, Поџић у својству министра одбране може да учествује на неким другим догађајима, на маргинама разних самита, што је уобичајено за билатералне састанке на нивоу ресорних министара или неких других неформалних сусрета, али у име БиХ то није могуће, поготово није у реду да даје одређене политичке квалификације које нису усаглашене у Предсједништву БиХ, које има искључиву уставну надлежност за питање одбране у БиХ, као и спољну политку.

"Никакав проблем није добронамјерно присуство НАТО-а и ЕУФОР-а у БиХ и нама у Републици Српској то ништа није спорно, јер ми из Српске никада и никоме нисмо упутили било какву безбједносну пријетњу", истакао је Околић.

Он је нагласио да Република Српска жели мир и благостање у БиХ и да је то поновила и потврдила много пута.

"Жао нам је и због свих актуелних сукоба у свијету, посебно у вези са украјинском кризом, о чему се ми званично у БиХ не оглашавамо јер то сматрамо веома осјетљивим питањем, и жао нам је што је до тог сукоба дошло. О томе став треба да каже Предсједнишво БиХ", рекао је Околић.

Он је подсјетио на земље гаранте Дејтонског мировног споразума и упитао шта сада значи призивање неких других држава или њихових оружаних снага у помоћ БиХ, алудираући на посљедње иницијативе Велике Британије и Њемачке које би да упуте своје војне експерте у БиХ да обучавају припаднике Оружаних снага БиХ.

"Поставља се питање да ли је то потребно или је то непотребно доливање уља на ватру, једнострани чин дијела БиХ, или одсуство унутрашњег договора", рекао је Околић.

Он сматра да су изјаве званичника НАТО-а много коректније од неких порука политичара из федералног Сарајева.

"БиХ и Република Српска не бјеже од тога да буду партнери са НАТО-ом, али свакако није ријеч о одлуци о приступању Алијанси. И сам НАТО рекао је да је то техничко питање о коме одлучује БиХ", закључио је Околић.

Другог дана НАТО Самита, који се одржава у Мадриду, организована је радна вечера на којој су учествовали министри одбранe земаља чланица НАТО-а и Сифет Поџић, као представник једине земље партнера која је учествовала на овом догађају.

Тема скупа је била Западни Балкан са посебним нагласком на јачање сарадње између Западног Балкана, односно БиХ и НАТО, као и стварање што бољег безбједносног окружења, саопштено је из Поџићевог кабинета.
Поџић је изразио задовољство што је „дио овако еминентног скупа и да је сретан што је могао потврдити да је БиХ донијела добру одлуку када је за своје стратешке циљеве поставила чланство у НАТО и ЕУ“.

-Бити дио ове породице даје наду да постоји шанса за грађане БиХ да имају бољу безбједносну, економску и социјалну  перспективу живота, једнако као и грађани других земља у Европи. Данас смо сви овдје, а и шире, свједоци  да се мрак надвио над свијет, узрокован агресијом Русије на Украјину. Поново смо свједоци убијања недужних, уништавања културних и других знаменитости у једној земљи у Европи. Оваква ситуација не даје спокоја ником, а нарочито Босанцима и Херцеговцима који су прошли кроз разне голготе, и то не тако давно. Морам рећи да се ова криза вишедимензионално негативно рефлектује не само на Европу, већ и на БиХ која је дио тог простора. Разни облици хибридног рата, укључујући пријетње амбасадора Руске Федерације у БиХ, мене приморавају да од вас тражим подршку као никада до сада – казао је Поџић.

Додао је да  „БиХ треба вашу подршку у сваком смислу те ријечи“.

- БиХ је доста урадила на свом путу ка евроатлантским интеграцијама, али сада када смо можда и у завршној фази остваривања стратешких циљева, без ваше помоћи то неће бити могуће. Ја од вас не захтијевам само помоћ у изградњи одбрамбених капацитета, већ и јаче политичко ангажовање које ће обесхрабрити све деструктивне снаге у њиховој малигној намјери и приморати да путем дијалога заједно градимо ефикасно друштво, по узору на ваша друштва. БиХ је мала земља која се налази у срцу Европе, на круцијалној рути између добра и зла, и сви заједно морамо урадити најбоље сто можемо да остане само добро, а зло нестане. Грађани БиХ то свакако заслужују - рекао је министар Поџић.

У саопштењу Министарства одбране неведено је да је након обраћања Поџића, услиједило обраћање министара одбране земаља чланица „које су пружиле безрезервну подршку БиХ и обавезале се да ће пружити пуну политичку подршку, као и јачање одбрамбених капацитета БиХ, чинећи је тако отпорном на малигне утицаје“.

-Подршка територијалном интегритету и суверенитету је безусловна, а посебно је наглашена промјена приступа савезника према Западном Балкану, што је резултирало да је овај регион постао од стратешке важности за НАТО савез. У том погледу, министар је изразио став да „ово подразумијева стварање политичке и практичне визије за дугорочну стабилност на Западном Балкану.“ Министар је оцијенио да се управо из овог приступа може најјасније извући закључак да ће НАТО посветити посебну пажњу ка стварању сигурног амбијента у БиХ и заштити БиХ у случају било каквих покушаја нарушавања суверенитета, интегритета или угрожавања мира. Такође, посебно је наглашено да НАТО мора јачати своје активности према БиХ, а које ће убрзати интеграцију БиХ у НАТО – наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана