Околић: Не постоји законски основ за расписивање референдума

Срна
Околић: Не постоји законски основ за расписивање референдума

САРАЈЕВО - Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је да већина грађана у Републици Српској не подржава приступање НАТО-у и да на нивоу БиХ не постоји законски основ за расписивање референдума о уласку у ову војну алијансу.

Околић је истакао да је бесмислена изјава министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића да се у БиХ организује референдум о чланству у НАТО.

"Постављам питање по којем би се закону могао одржати референдум на нивоу БиХ када је то законски једино могуће на нивоу ентитета - у Федерацији БиХ и Републици Српској", рекао је Околић Срни коментаришући Поџићеве тврдње.

Околић је напоменуо да анкете које су спровеле различите куће које се баве анкетирањем грађана показују да велика већина не подржава чланство у НАТО.

"Нема стопроцентне подршке ни у Федерацији БиХ, тако да би расписивање референдума по ентитетима довело до тога да немамо као БиХ захтјев за чланство у НАТО", истакао је Околић.

Околић је напоменуо да БиХ има изузетно добру сарадњу са НАТО-ом.

"Сматрам да је то за сада онај ниво који је могућ да буде између НАТО-а и БиХ", закључио је Околић.

Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић изјавио је данас да ће у БиХ највјероватније бити организован референдум о питању чланства у НАТО-у.

"Претпостављам да ћемо морати организовати референдум и одлучити да ли идемо у пуноправно чланство или не", рекао је Поџић на конференцији за новинаре поводом 1. децембра, Дана Оружаних снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана