Околић: На Мањачи војна обука за коју не треба одобрење Предсједништва

Срна
Foto: Принтскрин

САРАЈЕВО- Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић демантовао је писање појединих федералних медија да ће на Мањачи бити одржана заједничка војна вјежба припадника Оружаних снага БиХ и САД, објаснивши да је ријеч о војној обуци, за коју није потребно одобрење Предсједништва БиХ.

Наводећи да се ти медији позивају на саопштење из Амбасаде САД, Околић је рекао да је из Амбасаде коректно написано да се ради о билатералној сарадњи између БиХ и САД и обуци војника, која се зове "Војска војсци".

- Међутим, то су одређени медији злоупотријебили наводећи да је то војна вјежба, што није тачно, јер војну вјежбу одобрава Предсједништво БиХ, а у овом случају Предсједништво није дало никакво одобрење јер није имало потребе с обзиром да није у питању војна вјежба - рекао је Околић Срни.

Према његовим ријечима, наведено је и да ће бити ангажовано неколико хеликоптера војске САД.

Он је додао да ће хеликоптери доћи према прописаној процедури, што значи да може да се деси да не добију сагласност, што није уобичајено, али у сваком случају они ће морати да траже сагласност надлежних органа као и свако други ко тражи да његове летјелице лете изнад или да се спусте на тло БиХ.

Уколико дозвола буде дата, Околић је рекао да ће хеликоптери бити на располагању у оквиру обуке оружаних снага БиХ и САД.

Околић је поновио да није у питању војна вјежба и да нема потребе за одобрењем Предсједништва, укључујући и српског члана јер такав захтјев није ни ишао према њима.

Он је рекао да се ради искључиво о обуци, те о компатибилности оружаних снага БиХ и САД које су раније прописане програмом Партнерство за мир кроз који БиХ има сарадњу са НАТО-ом и којим је предвиђено да БиХ може имати билатералну сарадњу кроз обуку са другим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана